• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mannen till höger på bilden är den person som dömts för grovt folkrättsbrott. Foto: Åklagarmyndigheten

Hovrätten fastställer dom om grovt folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse och utvisning för brott mot folkrätten. Idag kom hovrättens dom, som fastställer det tingsrätten kommit fram till.

Det var i Idlib i Syrien 2012 som mannen, som är skriven i Karlskoga, deltog i strider i Syrien och fångades på film när han medverkade i avrättningen av sju män från den syriska regimen. Filmmaterialet, som består av flera klipp, användes under rättegången som bevis mot mannen.

Han greps i mars 2016 och dömdes av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse och utvisning i februari i år.

Dom i folkrättsmål

LÄS MER: Livstids fängelse för Karlskogabo som deltog i avrättning i Syrien

Mannen har under processen menat att avrättningarna i själva verket varit dödsdomar som en domstol beslutat om efter en rättvis rättegång och som han genomfört. Han menar därför att han inte gjort sig skyldig till brott.

En stor del av fokuset under rättegången har därför ägnats till att bestämma om den domstol mannen hänvisar till varit legitim eller inte.

LÄS MER: Överklagar dom för folkrättsbrott

Svea hovrätt fastställer nu tingsrättens dom om grovt folkrättsbrott och anser att det är uteslutet att domstolen som utdömt dödsdomarna varit legitim. Mannens dom till livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända kvarstår därmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dom i folkrättsmål

Mer i ämnet