– Vi är överlyckliga, säger advokat Stellan Gärde som drivit fallet. Äntligen händer det något.
Ärendet i Örebro är ett av tre som drivits av Dyslexiförbundet och Talerättsfonden mot diskriminering där Stellan Gärde är en av juristerna. Hittills är det bara i Örebro som tingsrätten kommit fram till att eleven har diskriminerats. I Malmö och Södertörns tingsrätter har man tvärtom kommit fram till att det inte handlat om diskriminering.
– Det är förvånande hur låg kunskapen är om diskrimineringsfall, konstaterar Stellan Gärde. I sådana här ärenden är det upp till målsägaren att bevisa att diskriminering skett, men sedan går bevisbördan över till den andra parten. Det är bara Örebro tingsrätt som kommit så långt och gått igenom fallet på det viset.
Avvaktar eventuellt överklagande
Nu avvaktar han och familjen huruvida domen kommer att överklagas eller inte. Örebro kommun har dock inte bestämt sig i frågan.
– Det är en diskussion som jag, chefsjuristen och flera inom förvaltningen har, det beror på om vi tycker detta är ett oprövat område, säger Gustav Grek, kommunjurist.
Men Stellan Gärde är fast besluten att inga fler elever ska behöva uppleva det som tusentals barn med dyslexi och deras familjer upplevt.
– Det här drabbar 6 000 elever om året som ska göra nationella prov utan att få använda sina hjälpmedel.
Men kommunerna följer ju bara Skolverkets anvisningar?
– Kommunerna ska inte följa anvisningar som kan innebära diskriminering om de följs, slår Stellan Gärde fast. Det är kommunernas ansvar.
Men redan nu siktar Stellan Gärde och Talerättsfonden mot diskriminering på att stämma staten och Skolverket.
– Det blir i så fall redan innan årsskiftet, avslutar han.