Foto: SVT

Unga lantbrukare drömmer om en egen gård

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mängder av jobb för de som utbildar sig till lantbrukare. Men många som vuxit upp i lantbrukarfamiljer drömmer om att en dag få driva sin egen gård. Det är något som blir allt svårare när jordbruken blir färre och större.

Vi är på Kvinnerstaskolan strax norr om Örebro. Det är en gymnasieskola och vi träffar några andraårselever på naturbruksprogrammet med inriktning på lantbruk. Nästan alla i den här klassen har vuxit upp på en gård och vet vad det handlar om.

– Det sliter ju på kroppen, men jag tycker att det är kul. Jag skulle aldrig klara att sitta stilla på ett kontor. Jag tycker det är kul att röra på sig och att ta i, säger eleven Emma Book.

Jordbrukets framtid

God jobbutsikter

Enligt Skolverket är jobbutsikterna för elever på naturbruksprogrammet goda och enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ökar behovet av utbildad arbetskraft. Läraren Jan Jakobsson delar den uppfattningen.

Jan Jakobsson lantbrukslärare på Kvinnerstaskolan. Foto: Malin Gotlin/SVT

– Det finns väldigt mycket jobb inom lantbruksbranschen. De har svårt att rekrytera och man får ta in arbetskraft från andra länder, säger han.

Håller hoppet uppe

Jobben finns framförallt för den som kan tänka sig att vara anställd. Nästan alla eleverna vi möter på Kvinnerstaskolan vill driva en egen gård, men inte alls lika många tror att det är möjligt. Att köpa en egen går kostar miljontals kronor. Trots det håller några hoppet uppe.

– Om man driver eget så kan man ju verkligen lägga ner sin själ i det och det vore ju häftigt att ta över gården jag själv växte upp på, säger Ida Ekström.

En tjej per klass

I hela landet läser drygt 8.000 elever på naturbruksprogrammet. Där kan man välja olika inriktningar, skogsbruk, lantbruk, djur eller trädgård.

I just den här klassen på Kvinnerstaskolan i Örebro är eleverna jämnt fördelade mellan killar och tjejer. Men i årskursen över och under går det bara en tjej i varje klass.

Ida Ekström tror att fler tjejer skulle lockas till yrket om skolan försökte nå fram till fler tjejer.

– De måste pusha tjejer och förklara att alla är välkomna hit, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbrukets framtid

Mer i ämnet