På gården i Glanshammar finns 115 mjölkkor och 140 ungdjur. Och för sju år sedan fick familjen frågan om de ville ta över gården från dåvarande bonden Tage Larsson.
– Det var så overkligt, det var verkligen ”fnissfaktor” på frågan. Men så förstod vi att det var en seriös fråga från Tage. En sån chans får man bara en gång, det kan man inte tacka nej till, säger Anna, som är kravbonde.
Mycket hjälp från Tage
Anna är veterinär, hennes man Magnus är elektriker. De har gått från en handfull djur på en liten gård till en stor med över 255 djur. Kunskapen om hur det är att vara bonde har de skaffat sig på vägen och med god hjälp av Tage.
– I början hade vi ofta kontakt flera gånger om dagen. Nu är det väl ett par, tre gånger i veckan, säger Tage.
En gård är en stor investering. Familjen Olzén fick först nej av banken när de bad om lån för att kunna köpa den, eftersom de saknade erfarenhet av att driva lantbruk. Istället har familjen i flera år arrenderat gården. Några år har varit tuffare än andra och ibland har Annas sidoinkomst som veterinär varit räddningen.
– Vi har haft två jättesvackor i lönsamheten men tagit oss igenom dem. Bitvis har min lön som veterinär varit hela skillnaden.
Tror på framtiden
Åren har gjort dem starkare. De har bevisat sin kompetens, beviljats banklån och nu är gården deras.
– Det här är Tage och Irénes verk. Det är en ynnest att få ta över och för dem är det ju ett sätt att slippa se gården monteras ner och säljas bit för bit, säger Anna.
Trots många och långa timmar och osäker lönsamhet tycker Anna att hon har världens bästa jobb. Hon tror på framtiden, samtidigt som hon har en del tvivel.
– En del av mig undrar hur det ska gå. Samtidigt tror jag att svenskt lantbruk står starkt och att det går att få lönsamhet i det här.