För att minska risken att olämpliga hyrläkare dyker upp i verksamheten, försöker landstingen täppa igen luckorna i kontrollen av inhyrd personal. Av Sveriges 21 landsting och regioner uppger 9 för SVT att de under 2016 skärpt sina rutiner.
Egna kontroller
I till exempel Gotland och Norrbotten har man centraliserat avropen (beställningarna) från hyrbolagen. I Jämtland/Härjedalen har man bestämt att referenser och intyg inte får vara äldre än sex månader och i Skåne ska bolagen nu översända resultaten av kontrollerna redan när man svarar på avrop.
Bland de som går längst finns Region Örebro län som nu kommer att göra egna kontroller av den inhyrda personalen hos IVO och Socialstyrelsen, kontroller som egentligen åligger bemanningsföretagen.
– Det är ett resursslöseri i sig, men patientsäkerheten går före. Det kostar mer men det handlar om patienterna, säger regionens chefläkare Inger Nordin Olsson, som menar att man helt enkelt inte kan lita på hyrbolagen.
Nobbade kritiserad psykiatriker
Region Örebro län har flera gånger upptäckt brister hos inhyrd personal, som kommit som en överraskning eftersom man trott att hyrbolaget skulle ha fångat upp dem.
I våras kom förtroendefrågan i blixtbelysning, när psykiatrin behövde en hyrläkare med kort varsel och företaget Psykiatrika/NGS erbjöd en läkare som visade sig ha fått hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg.
SVT har tidigare berättat om läkaren, som hyrts ut till landstingen i både Sörmland och Västmanland utan att dessa informerats om IVO-utredningen.
Av mejlväxlingen mellan Region Örebro län och Psykiatrika/NGS framgår parternas skilda synsätt.
Ifrågasätter uthyrning
Chefen för psykiatrin blir upprörd när hon på eget initiativ tar del av IVO-beslutet om läkaren, och ifrågasätter varför bolaget hyr ut en läkare med sådana brister. Men bolaget visar ingen förståelse för frågan.
”Så länge Socialstyrelsen och IVO ger grönt ljus till fortsatt tjänstgöring och det finns kunder som vittnar om stor skicklighet och trevligt bemötande så finns det absolut inga anledningar till att inte /läkaren/ skulle kunna arbeta eller bli presenterad för uppdrag”, skriver Psykiatrika/NGS.
Flera andra hyrbolag har dock gett uttryck för en annan hållning, och uppgett för SVT att man inte vill hyra ut läkare som fått allvarlig kritik från IVO.
Diskutera #hyrnotan i sociala medier och tipsa SVT:s reportrar om vad vi bör granska.