Ameli Norling, sjukvårdschef SKR

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera regioner har dragit ner kraftigt på hyrpersonal i vården, vilket fått Vårdförbundet att varna för brister i patientsäkerheten. Hör vad Ameli Norling, sjukvårdschef för SKR svarar på frågan om hon tycker att neddragningarna av hyrpersonal är värt risker för patienters säkerhet. Foto: Vlada Cakic

Krafttag mot hyrpersonal i vården gav resultat

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för inhyrd personal i hälso- och sjukvården ökade 2023. Men under det sista kvartalet minskade hyrnotan i en majoritet av regionerna.

– Insatserna för att minska hyrbemanningen börjar synas, säger Ameli Norling, sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Under de senaste åren har notan för hyrpersonal ökat påtagligt i landets regioner – och förra året var inget undantag. Nya siffror visar en kostnadsökning på drygt 1,5 miljarder under 2023 jämfört med 2022.

Kostnaden för inhyrd personal i förhållande till egen personalkostnad var 5,1 procent, en ökning med 0,3 procent från 2022. Västernorrland är den region som hade högst andelen inhyrd personal förra året och Stockholm den lägsta.

Foto: SVT grafik

Minskning under fjolårets sista månader

För att vända utvecklingen kom regionerna, i september förra året, överens om att intensifiera arbetet med att dra ner på hyrpersonal och under sista kvartalet förra året minskade hyrkostnaden i 13 av 21 regioner. Framför allt för hyrsjuksköterskor.

– Vi vill öka kontinuiteten, patienterna ska få träffa ordinarie personal, säger Ameli Norling på SKR.

Foto: SVT grafik

Under början av året har flera regioner trappat upp arbetet med att minska sitt hyrberoende, och flera regioner har beslutat om olika typer av hyrstopp.

Sedan januari 2024 finns det också ett nytt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården, som SKR hoppas ska bidra till minskade kostnader och ett minskat hyrberoende.

– Syftet är att förbättra vården, säger Ameli Norling.

Pressad personal

Samtidigt har en extra hög press på befintlig personal redan blivit en konsekvens av neddragningarna och interna konsekvensanalyser har pekat på en ökad risk för vårdskador. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker inte att det här är rätt väg att gå om man vill locka tillbaka vårdpersonal.

– Vi kan ju inte locka tillbaka personal med sämre arbetsvillkor. Det jag hör nu är att man åker till Norge istället, eller skolar om sig.

– Som hyrpersonal står det dig såklart fritt att ta jobb var du vill, säger Norling, men vi ser redan att det här ger resultat.

Nytt gemensamt avtal för hyrpersonal i vården

För att regionerna ska slippa tävla med varandra om stafettsjuksköterskor och läkare, har Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort en stor upphandling av hyrbolag till ett gemensamt avtal.

Avtalet började gälla vid årsskiftet, och de flesta ansluter till avtalet under februari till april i år.

Tipsa SVT:s reportrar OM VÅRDEN

Jobbar du inom vården och märker av konsekvenserna när regionerna ska spara? Hör av dig till SVT Nyheters reportrar: marja.grill@svt.se eller hedda.berglund@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet