Samtliga regioner ska minska ner på vårdens beroende av hyrpersonal. Åtta regioner har till och med satt olika sorters hyrstopp – både av läkare och hyrsjuksköterskor. Det visar SVT Nyheters genomgång.
Bakgrunden är att många regioner har röda siffror och måste spara pengar.
Men att dra ner på inhyrda utan att ha någon att sätta in i stället kan bli farligt för patienterna, varnar nu både vårdpersonal och fack.
– Jag ser en större risk för vårdskador och att patienter får vänta ännu längre på sina operationer, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Ilska bland hyrpersonal inom vården
Just nu kokar sociala medier av arga röster från vården.
“Det är svårt att sitta lugnt i båten och se när den sakta men säkert sjunker”
“Att de får leka med liv och hälsa på det här sättet. Vi drabbas hårt, men de sjuka drabbas hårdast. Det börjar bli rent farligt att behöva sjukhusvård idag.”
Andra vill sätta hårt mot hårt. I en sluten grupp för hyrpersonal inom vården på Facebook, har nästan trehundra röstat om huruvida de är beredda att strejka under sommarmånaderna, då behovet av extrapersonal brukar vara stort. Mer än 90 procent svarar ja.
I samma grupp pratar några om att byta yrke eller ta jobb utomlands.
“Jag blir mörkrädd. Funderar på om man skulle skita i att vara syrra överhuvudtaget”.
Stopp för hyrsyrror i Skåne
I Skåne tar man sedan 15 januari inte längre in några hyrsjuksköterskor. Enligt regionen ska pengarna som gått till hyrpersonal nu gå till de egna medarbetarna.
– Vi hoppas att det här ska leda till ett återflöde av personal. Att ha egen personal är viktigt för kontinuitet och för att kunna förbättra arbetsmiljön, säger Jörgen Wenner, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne.
Samtidigt medger Jörgen Wenner att den första månaden med stoppet har varit tuff. Den befintliga personalen har behövt ta många extrapass och jobba övertid, berättar han.
Nytt gemensamt avtal för hyrpersonal i vården
För att regionerna ska slippa tävla med varandra om stafettsjuksköterskor och läkare, har Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort en stor upphandling av hyrbolag till ett gemensamt avtal.
Avtalet började gälla vid årsskiftet, och de flesta ansluter till avtalet under februari till april i år.
Regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal första halvåret 2023
- Alla regioner utom en (region Stockholm) ökade sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022. Sammanlagt ökade kostnaden med 28 procent, vilket motsvarar en miljard kronor.
- Kostnaderna ökade i alla verksamheter: sjukhusvård (35 procent), psykiatri (23 procent) och primärvård (21 procent)
- Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade mer än för inhyrda läkare: 43 procent mot 18 procent.
Källa: SKR
Tipsa SVT:s reportrar OM VÅRDEN
Jobbar du inom vården och märker av konsekvenserna när regionerna ska spara? Hör av dig till våra reportrar: marja.grill@svt.se eller hedda.berglund@svt.se