Tomt på Behrn arena när omklädningsrummen ska saneras. Foto: Cathrine Gustvasson/SVT

Än så länge ingen ekonomisk kris för idrottshallar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

De idrottsföreningar som hyr in sig i Örebro kommuns ishallar, badhus och andra idrottsanläggningar kan än så länge sitta still i båten trots skenande elpriser.

– Elen ingår i hyran, säger David Nordvall, hyres- och fastighetschef  på Örebroporten.

Örebroporten är ett kommunägt bolag som förvaltar flera fastigheter i Örebro, bland annat Behrn arena ishall och Eyrabadet, men också idrottshuset, fotbollsarenan och Tybblelundshallen. Och även om elpriserna nu skjuter i höjden så är det Örebro kommun och de olika kommunala bolagen som tar den smällen.

– Kylmaskinerna på Behrn arena är bland de största av alla vi har. Ishallarna är dyra att hålla kalla, men vi gör inga förändringar i avtalen, eftersom det är en politisk fråga, säger David Nordvall.

Idrott och politik

Fritidsnämnden styr hyran

Det är till fritidsnämnden på Örebro kommun som föreningarna vänder sig för att hyra träningstid till de olika sporterna.

– Hyrorna kommer inte gå upp om inte nämnden väljer att höja. Taxan är satt utifrån en budget och det här blir ju en fråga för nästa styre efter valet. Men jag hoppas verkligen inte att vi går in i vintern med den här elmarknadsmodellen som vi har i Europa, säger Jonas Håård (S), ordförande i fritidsnämnden.

Men även om inte idrottsföreningarna behöver oroa sig för höga elräkningar just nu så finns det undantag.

– Föreningarna behöver ha koll på om de har elkostnader utanför avtalet, i så fall behöver de ha koll på sin förbrukning så inte räkningen kommer som en chock, säger Jonas Håård (S).

Så fungrear elmarknaden:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet