Arkivbild från en e-sportstävling i Malmö. Foto: Björn Lindgren / TT

E-sport: Inte bara för unga vita killar

Publicerad

Under höstlovsveckan arrangeras ett läger i e-sport i Örebro. I fokus står, förutom spelandet, inkludering och mångfaldsfrågor. – Det finns ett problem med näthat i spelkulturen, säger Jesper Englin från Sverok.

Under fyra dagar kommer ett 40-tal ungdomar från hela Sverige att samlas på för att spela dataspelet Hearthstone, ett digitalt kortspel.

Bakom lägret står spelhobbyförbundet Sverok. Men det är inte bara det praktiska spelandet som får ta plats under lägret.

– Vi kommer även hålla i flera workshops och diskutera mångfaldsfrågor. Poängen är att diskutera både normer och kommunikation, och hur vi kan göra svensk e-sport mer öppen och välkomnande, säger Jesper Englin som är en av arrangörerna.

Vill att e-sport ska vara inkluderande

Tre ledare och tre coacher ska tillsammans med ungdomarna, som är mellan 14 och 20 år, diskutera nätkultur och hur man kommunicerar på internet.

Jesper Englin. Foto: Sverok

– Det finns ett problem med näthat. Samtidigt är det här den sporten som kanske har högst potential att verkligen inkludera alla oavsett kön, sexualitet, ålder och så vidare. I e-sport har alla samma förutsättningar, men ändå förekommer exkludering.

Hat förekommer

Han berättar att svenska e-sportare ofta är unga, vita killar. Den som inte tillhör denna grupp kan bli hårt ansatt av hatspråk, både i själva spelen och i andra chattar och forum på internet.

– Vi hoppas att lägret ska leda till att deltagarna inspireras och fortsätter att jobba för att skapa en inkluderande kultur på nätet, säger han.

Killar, tjejer och transpersoner

Lägret domineras av killar, men även tjejer och transpersoner kommer vara med på lägret.

– Tyvärr är vi lite obalanserade på det här lägret. Det beror nog mest på hur vi har kommunicerat med olika målgrupper vilket i sin tur är en resursfråga, säger han.

– Även valet av spel är en faktor som spelar roll. På vissa läger har killarna varit minoritet, säger Jesper Englin.

Arrangemanget är inte vinstdrivande och finansieras till stor del från bland annat allmänna arvsfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.