Till vänster: Exteriör Universitetssjukhuset i Örebro, M-husets entré och byggnad. Till höger: En man som tittar in i kameran, han har rakat huvud och svarta glasögon samt en vit stickad tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionchefläkaren om de misstänkta otillåtna journalslagningarna: ”Det är hårresande”. Nu tillsätts en utredning. Foto: SVT

Efter journalslagningarna – regionen tillsätter utredning för säkrare kontrollsystem

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län tillsätter en utredning för hur systemet för att upptäcka otillåtna journalslagningar ska förbättras. Detta efter att en sjuksköterska på USÖ utreds för otillåtna journalslagningar på 45 personer.

– Vi i ledningen är förskräckta över det här och över hur lång tid det har pågått. Det här går på tvärs mot all vår etik, alla våra regler. Om våra misstankar rörande dataintrång bekräftas, så finns inga ursäkter för det här, säger Andreas Wladis, regionchefläkare.

Sekretessavtal och varningsfunktioner

Hanteringen av patientuppgifter styrs av flera föreskrifter och allmänna råd och anställda skriver på sekretessavtal.

– Det finns inte en medarbetare inom sjukvården i Sverige eller Örebro som inte har skrivit på ett papper om att man respekterar tystnadsplikten. Sjukvård handlar om tillit. Människor som kommer till oss och berättar allt möjligt. Vi har ett extremt stort ansvar och patienter måste kunna lita på oss.

Utöver lagar och regler finns varningsfunktioner. Om en läkare eller sjuksköterska till exempel ska in på en patients journal utanför den vårdande kliniken så måste man aktivt klicka sig vidare.

– Man får en dialogruta ”är du säker på att du vill gå in i det här verksamhetsområdets journal?”. Det är för att flagga upp för den anställde att den går till ett område som den normalt sett inte har behörighet att vara i.

Slumpvisa kontroller

Utöver varningen i dialogrutan gör regionen slumpvisa kontroller. Varje månad kontrolleras ett antal personer och avdelningar och logghistoriken gås igenom av ansvarig chef.

– I 99 fall av 100 så är det rätt och rimligt för personen att gå in i journalen, säger Andreas Wladis, regionchefläkare.

Men i det aktuella fallet har en sjuksköterska på Ögonkliniken kunnat gå in på cirka 45 personers journaler i flera års tid, utan att hon upptäckts i någon kontroll. Istället är det privatpersoner som slagit larm när de upptäckte det i logghistoriken på 1177.

– Vi måste fråga oss själva hur har det här kunnat fortgå så länge? Vi kommer att tillsätta en utredning och analysera vilka brister som finns och hur vi kan förbättra systemet. För så här kan vi inte ha det.

En kvinna i svart blus, hon har mörkt hår och bär svarta glasögon. Till höger exteriör på Universitetssjukhuset i Örebro län

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
17/12; Verksamhetschefen Petra Hedlund på frågor om utredningen kring den sjuksköterska som har gjort olovliga journalslagningar. Foto: Malin Gotlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.