Potatisodlare gräver i potatisåker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils-Åke Gustafsson har varit potatisodlare i ett halvt sekel och har sällan upplevt ett så dåligt år som 2023. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Efter katastrofåret – nu kan potatisodlarna i Örebro andas ut

Publicerad

Efter att de förra året fick se så gott som hela sina skördar dränkas i sensommarens skyfall kan länets potatisodlare nu andas ut. Sommaren 2024 har istället bjudit på bra förutsättningar och potatisskörden ser ut att bli normal.

– Det är en himmelsk skillnad mot hur det var förra året, säger odlaren Nils-Åke Gustafsson utanför Örebro.

Förra årets odlingssäsong gick till historien som en utav de allra sämsta på mycket länge. Sommaren började med en period av extrem torka och slutade i det rakt motsatta.

På flera håll i länet stod åkrarna under ett flera decimeter högt täcke av vatten och lantbrukarna kunde inte göra mycket mer än att se på när deras skördar till stora delar förstördes.

Såhär sa potatisodlaren Nils-Åke Gustafsson i höstas:

– Ett vanligt år ska vi ta upp 2 000 ton potatis – i år blev det 200. Resten har Svartån tagit hand om.

Potatispriset har rusat

Men samtidigt som länets potatisodlare nu kan andas ut efter det gångna katastrofåret är det något annat som gäckar konsumenterna – potatispriset.

Som en följd av förra årets dåliga skördar råder det nu brist på svensk potatis i butikshyllorna. Efterfrågan är större än tillgången och priserna har trissats upp därefter.

Men för Nils-Åke Gustafsson är det något som skaver i frågan om potatispriset. I klippet hör du honom berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.