• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Potatisbonde står framför en skral skörd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils-Åke Gustafsson, potatisodlare i Lanna utanför Örebro, kan se tillbaka på det tuffaste året någonsin som bonde. Foto: Viktoria Kvarnbrant

Sämst i Sverige – ”90 procent av potatisskörden åkte med i Svartån”

Uppdaterad
Publicerad

Nils-Åke Gustafsson har varit potatisodlare i ett halvt sekel. Men i år har det varit tyngre än någonsin – och det är inte bara vädergudarnas fel.

Först var det torka. Sedan alldeles för mycket vatten. Den svenska potatisskörden blev i år 8 procent mindre än i fjol, visar färsk statistik från Jordbruksverket. I botten av listan finns Örebro län med 37 procents försämring.

Och allra tuffast har det varit i de västra delarna.

– Ett vanligt år ska vi ta upp 2 000 ton potatis – i år blev det 200. Resten har Svartån tagit hand om, säger Nils-Åke Gustafsson i Lanna i Lekebergs kommun.

Allt mer hård mark

Under hans 50 år som potatisbonde har mycket förändrats. Kostnaden för gödslet har ökat med omkring tusen procent. Mellanhänder tar allt större del av potatiskakan. Och så är det den allmänna utvecklingen.

– Samhällen ska utvecklas, det är inte det. Men när allt mer mark bebyggs och vatten leds direkt ut i våra vattendrag måste det finnas en plan för hur man tar hand om det. Att vi kan odla vår egen mat och ha ett öppet landskap är också viktigt med de klimatutmaningar vi har, säger Nils-Åke Gustafsson.

Vilket är det vanligaste felet vi privatodlare gör?

– Största problemet för trädgårdsodlare är att man odlar på samma mark. Man drar på sig sjukdomar som påverkar avkastning. Du ska inte komma igen på samma mark mer än vart fjärde år. Annars blir det bara sämre och sämre.

I klippet ovan kommenterar Nils-Åke Gustafsson påståendet att bönder bara klagar.

Skala potatis, potatis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det går att göra mycket med en potatis. Här är potatishandlaren Ellinore Bodewalls bästa tips. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.