Svarta siluetter och en bild på en chatt som använts i bevisningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen kom domen efter förberedelser till mord i Örebro. Se hur händelseförloppet gick till i klippet. Foto: SVT

Efter stoppad dödsskjutning i Örebro – här är domen mot sju åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer, sex män och en kvinna, har nu dömts för att ha planerat att genomföra ett eller flera mord i Örebro.

Den tilltänkta skytten, en då 17 årig kille från Stockholm, pressades till att utföra mordet. Men han gav ledtrådar om mordplanerna till sin mamma och flickvän – trots det döms han nu för brottet.

Det var i december förra året som den 17-årige killen från Stockholm hämtades upp av tre personer med taxi för vidare färd mot Örebro.

I förundersökningen framgår hur de inblandade förberett mordet med elsparkcyklar, simkort, skyddsvästar, balaklavor och en bil som förvarats på ett annat ställe.

Mordplanerna kopplas dessutom ihop med en rådande gängkonflikt sedan länge i Örebro.

Anlitade skyttens familjs slog larm

17-åringen var stressad tiden för mordet och hans anhöriga förstod att det var något som pressade honom, de visste dock inte vad det handlade om.

Vid ankomst till Örebro skrev 17-åringen meddelande via sms och Snapchat till sin mamma och flickvän om att han behövde göra ett sista jobb för att skydda sin mamma och familjen.

17-åringen slog också vid ett tillfälle på platstjänster på sin telefon så att flickvännen kunde se på Snapchat att han befann sig i Örebro. Mamman kontaktade då polisen som inledde en spaningsinsats och senare grep de inblandade.

Så föll domen

17-åringen döms för förberedelse till mord samt grovt vapenbrott. Straffet blir sluten ungdomsvård i två år. Han förnekar brott och hävdar att han inte visste vad han skulle göra i Örebro.

Trots att meddelandena till mamman och flickvännen avslöjade planerna menar tingsrätten att han inte konkret agerat för att avbryta sitt deltagande i de planerade brotten. Men eftersom han medverkat i utredning vilket gjort att polisen kunde slå till mot flera platser får han strafflindring i två år.

Ytterligare sex döms

Fem andra män döms mot sitt nekande för förberedelse till mord, grovt vapenbrott samt involverande av underårig i brottslighet, fyra av dem får fängelse i sex år.

En sjunde man döms till sluten ungdomsvård i två år för medhjälp till mordplanerna.

Hör åklagaren kommentera domen nedan:

Till vänster: Örebros tingsrätt. Till höger: Ludmila Pronto, åklagare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Ludmilla Pronko är nöjd med domarna. Hör varför hon ansåg att det var rätt att den 17-årige tilltänkte skytten skulle bli dömd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.