Trädgårdsbord som det står en glaskanna med vatten och ett dricksglas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ska du kolla ditt vatten om du har egen brunn. Foto: TT

Egen brunn – så får du koll på det viktigaste

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Livsmedelsverket får cirka två miljoner personer i Sverige sitt dricksvatten från en egen brunn eller någon annan typ av dricksvattenanläggning för privat bruk.

Det vanligaste i Sverige är att man får sitt dricksvatten från kommunala vattenbolag. Då är det de som har koll på vattenkvaliteten.

Tar man däremot sitt dricksvatten från en egen brunn är man själv ansvarig för vattnets kvalitet.

Så vad är det viktigt att tänka på då? Vilka risker finns om man inte har koll?

Starta klippet och få svaren.

Så provtar du ditt vatten – egen brunn

Det kan vara bra att börja med att kontakta miljökontoret i din kommun. De känner till hur de lokala förhållandena för dricksvatten är, t.ex om det finns kända föroreningar i marken eller förhöjda halter av kemiska ämnen i berggrunden. Vissa kommuner tar emot vattenprover för vidare transport till laboratoriet.

Om du behöver skicka provet på egen hand så är det viktigt att vända sig till ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium, som tar emot prover från små dricksvattenanläggningar/egen brunn. En lista på tillförlitliga laboratorium finns på ackrediteringsmyndigheten Swedacs webbplats.

Livsmedelsverket rekommenderar att man provtar sitt vatten minst var tredje år och har man små barn är rekommendationen varje år.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.