Foto: SVT

Enorma löneskillnader mellan ÖSK och Kif

Uppdaterad
Publicerad

Löneskillnaden i fotbollsvärlden är enorm. Hela ÖSK:s A-lag försörjer sig på sitt spel medan bara fem Kif Örebro-spelare är heltidsproffs. Susanna Lehtinen är en av de som kombinerar yrkesliv och elitfotboll.

– Jo, det går ihop men det kräver ganska mycket planering kan man säga, berättar Susanna Lehtinen. Dels så trivs jag bra på mitt jobb. Det är stimulerande och kul att komma till jobbet och för mig är det viktigt att ha något annat att tänka på vid sidan om fotbollen.

Men det har sina nackdelar också.

damallsvenskan 2015

– Det är vilan och återhämtningen som man inte riktigt får som man kanske kunde behöva med tanke på den belastning vi har från träningen och matcherna, säger hon.

Susanna Lehtinen har spelat i Kif Örebro i åtta år och sen ett par år tillbaka jobbar hon som ekonom. I dagsläget jobbar hon 80 procent men det beror på att hon precis slutat att spela i det finska landslaget. Under tiden hon spelade där jobbade hon istället 65 procent.

Positiv utveckling

– Jag sitter inte och tycker synd om mig själv. Vi är proffs i fotbollen, vi tränar elitmässigt och spelar matcher. Vi liksom bara får det gjort på något sätt. Samtidigt så blir det mycket och det är tufft men det är liksom en stolthet att vi fixar det ändå, så det blir en positiv sak i laget.

I dag kan ett begränsat antal damallsvenska spelare leva på sin lön, vilket inte alls var möjligt för några år sen. I Kif Örebro rör det sig om fem personer. Ersättningsnivåerna inom damfotbollen har stigit kraftigt men ligger fortfarande långt efter herrarnas.

En genomsnittlig damallsvenskaspelare fick år 2013 11.208 kronor i månaden i ersättning, men då ska det tilläggas att spannet är stort mellan summorna som de olika spelarna får.

För herrarna gäller en annan nivå. I allsvenskan är genomsnittsersättningen 62.109 i månaden och då har man ändå räknat på att det finns två personer mer i laget. Elitfotboll dam arbetar med att höja statusen för fotboll på damsidan.

”Stort intresse”

– Vi har inte haft en professionell liga så länge, vi har inte heller haft de ekonomiska medlen, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam och fortsätter:

– Svenska folket har ett stort intresse för damfotbollen men det går också väldigt snabbt. Men det gör ju också att vi måste öka tillgängligheten så svenska folket också får uppleva damfotbollen och då sätts ju då en professionell status. Men självklart har ju herrfotbollen varit det största intresset.

– Det handlar inte bara om lönen. Det är helheten. Det är svårt att få ihop det. Det är det som jag tycker är tråkigt, om man tänker på en 15-årig tjej som tycker fotboll är det bästa i livet. Att hon kanske inte kan ha samma drömmar som en kille i 15-årsåldern, säger Susanna Lehtinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

damallsvenskan 2015

Mer i ämnet