Foto: SVT

”Herrfotbollen har en dominerande ställning”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen berättade vi om de stora löneskillnaderna mellan dam- och herrfotboll. Men även klubbarnas sponsring från kommunen varierar stort i Örebro. Men nu är kommunen redo att se över hur sponsringen fördelas. ”Det är väldigt viktigt för oss att vi får de här pengarna”, säger Susanna Lehtinen, spelare i Kif Örebro.

Under hösten kvalade Kif Örebro till Champions League – en stor sportslig framgång men ekonomiskt svårt för klubben att genomföra utan hjälp.

För när Linköpings FC tidigare år fått omkring 200.000 kronor av Uefa för två matcher i Champions league, summor som snabb äts upp av resor och hotellkostnader, så fick Malmö FF:s herrlag 126 miljoner.

– Det är ju inte bara dam- och herrallsvenskan. Det är ju dam- och herridrott generellt. Det blir på något sätt ett samhällsproblem, säger Susanna Lehtinen, spelare i Kif Örebro.

I december beslutade kommunstyrelsen i Örebro att sponsra Kif med en halv miljon kronor extra mot villkor om att näringslivet bidrar med en miljon. Summan kan vara direkt avgörande för att Kif ska ha råd att spela i Champions League kommande säsong.

Kif högre placering än ÖSK

Den gäller utöver den miljon som klubben fick förra året för att marknadsföra staden utåt. Samtidigt fick ÖSK fick 2,2 miljoner. Detta trots att Kif placerade sig högre i tabellen än ÖSK gjorde.

– Herrfotbollen har en dominerande ställning, säger kommunalrådet Björn Sundin (S). Det kan man tycka är bra eller dåligt – oftast kanske man tycker det är dåligt i jämförelse med andra idrotter, i synnerhet med damerna då, men det beror på det.

Linda Wijkström som är generalsekreterare på Elitfotboll Dam tycker det är ett utmärkt tillfälle för Örebro kommun att satsa på Kif.

– Kif Örebro är ett lag som verkligen varit uppe i toppen nu och ska ut i Champions League och marknadsföra Örebro, säger hon. Då tycker jag nog att Örebro kommun ska öppna plånboken till damerna och inte minst inför 2015 då de verkligen komma sätta Örebro på tavlan.

2007 klubbade kommunfullmäktige i Örebro den policy som gäller för sponsring i kommunen idag. Policyn säger att ”kommunens sponsring ska utgå från ett jämställdhetsperspektiv mellan kvinnor och män”. Men summorna bestäms utifrån hur mycket Örebro marknadsförs utåt.

”Handlar om att utjämna”

– Tyvärr är ju herrfotbollen så mycket mer uppmärksammad än damfotbollen, säger Björn Sundin (S). Men vi kommer att se över det där för vi tycker att det finns fler aspekter man borde ta hänsyn till när det gäller elitstöd.

– Generellt sätt så handlar det om att utjämna också. Om vi nu tycker att damidrotten borde ha en bättre ställning så måste vi ju kompensera. Delvis gör vi det eftersom vi överkompensera Kif jämfört med det marknadsvärde som de har.

Hur kommer det ses över då?

– Vi har sagt att vi ska över stöder till elitidrotten i år, det finns med i årets budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.