• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linda Karlsson på Hitta hem är bekymrad över situationen för ensamkommande i Kumla. Foto: SVT

Ensamkommande kan få stanna – men är fortfarande utan bostad

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens besked, att den så kallade gymnasielagen får tillämpas, var ett besked som föreningen Hitta hem och de trettiotal bostadslösa ensamkommande i Kumla väntat på.

Men att de nu får ansöka om uppehållstillstånd på nytt, och kan komma att få stanna i Sverige, löser inte bostadssituationen.

Den så kallade gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 får tillämpas. Det konstaterade Migrationsöverdomstolen i två domar på tisdagen . Många av de trettiotal ensamkommande i Kumla som SVT Nyheter Örebro tidigare rapporterat om, har väntat på just det beskedet.

– Men tyvärr är både jag, de andra vuxna och ungdomarna väldigt luttrade och vågar inte riktigt tro att det kommer hända, säger Linda Karlsson, ordförande i föreningen Hitta hem.

Problem med bostad

Den nya gymnasielagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier, de som omfattas av lagen måste skicka in sin ansöka senast den 30 september.

– De har skickat in ansökningarna allihopa och det är bara att vänta.

En del av de ensamkommande bor hos vänner, andra hos familjer som öppnat sina hem och vissa i husvagn. Att de kan komma att få stanna i Sverige, löser inte bostadssituationen.

– Problemet med bostad är ju överhängande. Det här har slitit så hårt på dem, några har blivit riktigt sjuka, en del har lämnat landet under de här veckorna som har gått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.