Lavar och mossor tycker om att växa på gravstenar. Men det finns enkla sätt att undvika att stenen tar skada. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Expertens bästa tips: Så vårdar du gravstenen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns enkla metoder som gör att gravstenarna håller sig vackra längre. Här är stenexpertens bästa tips på hur du vårdar en gravsten.

TIPS 1: Var MYCKET försiktig med vatten

Vatten kan orsaka frostsprängning av stenar om vädret svänger snabbt och det blir minusgrader på natten. Dessutom kan det förstöra på andra sätt. Till exempel kan stenar som innehåller järn börja rosta.

– Det är vatten som är främsta orsaken till skador på sten. Det är nog det många missar. Det är rätt vanligt att folk tvättar av sina gravvårdar. Det kan man göra, men då ska man tänka på att göra det sommartid, när det absolut inte finns risk för plötsliga frostgrader, säger Helen Simonsson, som arbetar med stenfrågor vid Riksantikvarieämbetet.

Så här kan det se ut: blommorna finns i en särskild låda. Då är stenen skyddad från bland annat vatten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

TIPS 2: Blommor ska ha en kruka

– Vill man ha blommor nära stenen ska man ha dem i en blomkruka i en blomkruka eller ett kärl. Så att man helt enkelt inte blöter stenen eller får växtnäring eller gödsel på den, säger Helen Simonsson.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

TIPS 3: Ta bort skräp från stenen – direkt

Fågelspillning och löv är två saker som kan göra att stenen förstörs på sikt.

– Det vill växa på stenen – hela tiden. Så det man ska göra är att ta bort det som ger näring.

TIPS 4: Ta bort klippt gräs

– Just det där med klippta gräset är vanligt. Det ser man på varenda kyrkogård. Den som klipper gräset tänker inte på att om man lämnar kvar klippt gräs på gravvårdar, runstenar eller kyrkoväggar så befrämjar man påväxt. Det kommer alltså att bli lav och mossa.

TIPS 5: Rengör försiktigt – gärna med händerna

Helen Simonsson, Riksantikvarieämbetet. Foto: Patrik Widegren/SVT

En mjuk borste eller händerna är bra att använda för att ta bort skräp från stenen.  I alla fall om det inte är en mer ömtålig sten, som de kalkstenar som är vanliga på många kyrkogårdar. Då får man lämna borsten hemma och vara extra försiktig.

– Man kan repa stenen, helt enkelt, säger Helen Simonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.