Kyrkan meddelar när en gravrätt håller på att löpa ut – men är det ingen som hör av sig tas gravstenen till slut bort. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Monica Larsson.

Vanlig miss gör att gravstenar plockas bort

Uppdaterad
Publicerad

En gravrätt gäller i 25 år i Sverige, sedan behöver den förnyas. Men om gravrättsinnehavaren är avliden eller har flyttat finns det ingen att kontakta – och då tas gravstenen till slut bort.

– Det här är det många som inte vet om, säger Monica Larsson, biträdande kyrkogårdschef vid Mjösunds begravningsplats i Njurunda.

Hon uppskattar att de har tagit bort omkring 25 gravstenar i år på begravningsplatsen.

Ser ibland att graven fortfarande besöks

– Ibland har vi inte fått tag på någon gravrättsinnehavare, men ändå sett att det stått tända ljus kring gravstenen. Då är det alltså uppenbarligen någon som besöker den, säger Monica Larsson.

Monica Larsson, biträdande kyrkogårdschef Foto: SVT/Barbro Sellin

När gravrätten börjar ta slut skickar kyrkan ut ett brev. Men har gravrättsinnehavaren flyttat behöver man uppge det till kyrkan – en adressändring sker inte per automatik i deras system.

Ofta knapphändiga uppgifter

Har gravrättsinnehavaren avlidit behöver en ny person anges till kyrkogårdsförvaltningen, så att det finns någon att kontakta.

Nu uppmanar Monica Larsson dem som har en grav de besöker att se över sin gravrätt, och att det finns en gravrättsinnehavare registrerad.

– I vårt system har vi ofta väldigt knapphändiga uppgifter.

”Undrar vart stenen tagit vägen”

Innan kyrkan plockar bort en gravsten och upplåter graven till en ny ägare väntar man ett par år, men har man inte fått tag på någon så tas den till slut bort.

Foto: SVT/Barbro Sellin

– Folk hör av sig hit ibland och undrar var deras gravsten tagit vägen.

För säkerhets skull sparar församlingen ofta stenarna en tid efter de tagits bort.

– Då kan vi sätta dit den igen om gravrättsinnehavaren vill det, avslutar Monica Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.