Bildens vänstra sida visar SVT:s reporter i en grå jacka med röd tröja. På höger sida finns ett dokument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet när SVT:s reporter sammanfattar utredningen i tre punkter. Foto: SVT

Extern utredning efter grovt sexualbrott på fritidsgård – Örebro kommun kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juli inträffade ett grovt sexualbrott på Vivalla fritidsgård i Örebro. SVT kunde senare avslöja att den misstänkte mannen var anställd under falsk identitet. Kommunen begärde en extern utredning om hur anställningar gått till. I utredningen kritiseras flera delar av kommunen.

Rapporten pekar på flera brister vid rekryterings- och anställningsprocesser inom Örebro kommun, särskilt beträffande den aktuella fritidsgården.

Sexbrottsmisstänkt anställdes under falsk identitet

SVT Örebro avslöjade i somras att den man som nu är misstänkt för grovt sexuellt brott mot barn anställdes under falsk identitet. Detta tar också kommunen upp i sin interna granskning. Precis som SVT konstaterar de att en person anställts under felaktigt personnummer och namn. Enligt uppgift i kommunrapporten har denna felaktighet inte på något sätt noterats eller motiverats av fritidsgårdschef.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Chefen har inte följt tydliga rutiner

Den externa granskningen slår fast att varken rekryterings-, löneutbetalningsprocessen eller kommunens övergripande rekryteringsprocess följts av fritidsgårdschefen.

Ingen kontroll av efterlevnad

En checklista ska följas vid anställning och det finns guider på kommunens intranät. Men huruvida dessa följs finns det inga kontroller på. Rapporten pekar på brister både på verksamhetsnivå och HR-nivå.

Rekryterat i bekantskapskrets

Vad gäller den specifika fritidsgården framgår det av rapporten att fritidsgårdschefen rekryterat lokalt och i bekantskapskretsar, vilket innebär att några vänner och personer med släktband anställts.

Anställningsavtal är i flera fall tecknade efter att anställningsperioden har börjat. I ett fall är avtalet tecknat över fyra månader efter att anställningsperioden ska ha påbörjats. I fem fall är anställningsavtalet inskickat och signerat efter att anställningsperioden har löpt ut.

SVT har varit i kontakt med Ulf Lindin, verksamhetschef för Fritid- och ungdomsverksamhet, som tidigare uttryckt förtroende för den tidigare fritidsgårdschefen i Vivalla.

– Vi behöver titta på rapporten och jobba med den och ta den på allvar. I övrigt har jag inga ytterligare kommentarer, säger han.

SVT har även sökt den tidigare fritidsgårdschefen i Vivalla, utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Mer i ämnet