En man står i vatten vid en ramp för att lägga i båtar. Vattnet går nästan upp till mannens knän.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Småbåtsklubben i Askersund kämpar mot Vätterns höga vattennivåer. Foto: Malin Gotlin/SVT

Extremt hög vattennivå i Vättern – båtklubb i Askersund har pumpat i flera månader

Publicerad

Vattennivån i Vättern är ovanligt hög och de senaste dagarnas regn gör inte läget bättre. Båtklubben i Askersund har kämpat för att få bort vattnet från området i månader och nu oroas de av att nivån i sjön inte sjunker.

I våras hotades klubbhuset i Askersunds småbåtshamn av översvämning, men i sista stund räddades det av grusvallar.

– Vi pumpar bort vatten fortfarande, dygnet runt. Det har vi hållit på med sedan april, säger Fredric Jansson, ordförande för Askersunds småbåtshamn.

Det senaste dygnens regnande är inte välkommet.

– Grusvallen runt huset skyddar ju bra men det trycker på underifrån nu. Det ser mer ut som ett träsk här.

Blötaste året på länge

Nivån i Vättern bygger på naturlig reglering. Nivån får därmed variera. Regleringen sköts av Tekniska verken genom att Vätterns vatten släpps genom Motala ström. Hur mycket vatten som släpps varierar beroende på Vätterns vattennivå.

– Vi har hållit höga flöden hela året men det här är det blötaste året på lång tid. 2007 hade vi en liknande nivå och 1999 var det lite högre. Vi försöker hålla emot, säger Marcus Bennstam, energistrateg på Tekniska verken i Linköping.

Medelnivå först nästa år

Enligt Marcus Bennstam tar det tid att få vattnet att sjunka eftersom Vättern är en stor sjö och kapaciteten i Motala ström är begränsad.

– Kanske har vi nått toppen nu. Det kommer inte gå snabbt att få undan. Vår bedömning är att vi är på medelnivå nästa år, men det beror på hur mycket det regnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.