SMHI varnar för höga vattenflöden kring Norra Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Efter att stora mängder regn fallit över Örebro län under måndagen har SMHI nu utfärdat en gul varning för höga vattenflöden i området runt Norra Vättern. Varningen berör både Askersund och Laxå kommun.

SMHI skriver i sin varning att marken i området är mättad efter tidigare regn och att måndagens regnfall nu kan innebära att vattendrag och åar kring sjön kan svämma över.

De höga vattenflödena kan påverka byggnader, vägar och viadukter. Strömhastigheterna i vattendragen blir också högre.

Varningen utfärdades vid lunchtid på måndagen och gäller tillsvidare.

Vättern töms på vatten

Under den gångna helgen steg Vätterns vattenstånd med sex centimeter och nu ökas flödet i Motala Ström för att sänka nivåerna i sjön.

Det är Tekniska verken i Linköping som genomför sänkningen då sjön ligger 40 centimeter över medelnivån som den brukar ha sommartid. Men på Tekniska verket menar man att det kan ta tid innan effekten visar sig.

– Vi har haft högre flöden och högre nivåer än normalt hela det senaste året, säger Marcus Bennstam, energistrateg på Tekniska verken, till SVT Nyheter Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädervarningarna – gul, orange och röd. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.