Hemrehabiliteringen i länet omfattas av den kommunala hälso- och sjukvården. Men Örebro län sticker ut i landet då kommunerna inte har egna fysioterapeuter – alla är anställda av regionen.
– Det behövs fler terapeuter och de behöver vara anställda av kommunen, så att de kan jobba ihop och ha samma arbetsgivare, säger Karin Lorin distriktsordförande för Fysioterapeuterna.
För hemvården i Örebro kommun finns sex fysioterapeuter avsatta från regionen, fördelade på 150 000 invånare. I Köpings kommun finns lika många fysioterepeuter, sex stycken, fördelat på på 26 000 invånare.
Tidigare fall
SVT Nyheter har tidigare berättat om Siv Karlsson som efter en stroke har svårt att få rehabilitering – den fysioterapeut som besöker hennes boende har 50 patienter att ta han om under en timme i veckan.
Svaret från politiskt håll är att rehabiliteringen behöver bli bättre, och att det pågår en utredning om kommuner ska ha fysioterepeuter eller ej.
Minskar skador och kostnader
Att satsa på fysioterapi för äldre kan löna sig, visade det sig när ett projekt avslutades i Landskrona förra året. Extra fysio- och arbetsterapeuter anställdes för att arbeta förebyggande kring fallskador. Färre personer ramlade och gjorde sig illa, och omsorgsförvaltningen i Landskrona kommun kunde på tre år minska kostnaderna med 3,7 miljoner kronor.