Jobbformen egenanställd ökar kraftigt varje år och i början av året tog TCO:s tankesmedja Futurion fram en rapport i ämnet. Enligt Samuel Engblom, samhällspolitisk chef vid TCO, finns det flera rättsliga oklarheter kring egenanställningar.
– Det är ett marginellt fenomen på arbetsmarknaden. Vi har en arbetskraft på fem miljoner ungefär, så det här rör sig om någon promille på arbetsmarknaden. Det här är inget som kommer att rita om kartan på arbetsmarknaden, men samtidigt kan det vara riskabelt för den som väljer att använda sig av ett egenanställningsföretag, säger han.
Anställd av företaget
Rent rättsligt är den egenanställda anställd hos egenanställningsföretaget som sedan hyr ut personen till en kund.
– Det kan givetvis låta tryggt. Man är anställd och inte en egenföretagare, men säg att något går snett, att den anställde blir sjuk till exempel eller skadar sig, då står man där med en arbetsgivare som inte är konstruerad för att ta hand om den typen av händelser, säger Samuel Engblom.
”Finns inga otydligheter”
Stephen Schad är vd för det största egenanställningsföretaget i Sverige Frilans finans, som i dag står för 75 procent av marknaden. Han är dessutom ordförande för egenanställningsföretagens branschorganisation.
– Vi menar att det inte finns några otydligheter. Egenanställningsföretaget är arbetsgivare och då gäller lagen om sjuklön och den egenanställde får då sjuklön efter lagen, säger han.
A-kassor bedömer olika
Det har även förekommit att olika A-kassor gjort olika bedömningar om egenanställda är berättigade A-kassa.
– När det gäller A-kassan finns det ett tolkningsutrymme inom lagen som är olycklig och vi anser att A-kassorna har gjort en felaktig tillämpning av lagen i vissa fall. Men i de allra flesta fall går det att kombinera a-kassa med att vara egenanställd, säger han och fortsätter:
– Vi vill att det ska vara tydliga lagar och regler för de egenanställda och jag träffar politiker ofta där vi diskuterar frågan, men vi har ingen lösning här och nu, säger Stephen Schad.
Saknar kollektivavtal
I dag saknar alla egenanställningsföretag på den svenska marknaden kollektiv avtal.
– Det innebär att man måste kolla upp vad det finns för försäkringar och om man behöver göra avsättningar till pension till exempel, säger Samuel Engbom, vid TCO.
– Vi tror att det är en tidsfråga. Vi tror på den svenska modellen, alltså att arbetsvillkoren ska bestämmas av arbetsgivarrepresentanter och arbetstagarrepresentanter, säger Stephen Schad, ordförande för egenanställingsföretagens branschorganisation.
Det är en egenanställning:
Att vara egenanställd innebär att man arbetar som en egenföratagare fast utan F-skattesedel. Det administrativa låter man istället en tredjepart göra, ett så kallat egenanställningsföretag. Mot fem till tio procent av intäkterna för det utförda jobbet sköter egenanställningsföretaget allt det administrativa.