Hans Nilsson, skyddsombud och ambulanssjuksköterska i Örebro. Foto: Malin Gotlin/SVT

Facket och arbetsgivare ser över rutiner efter ambulansrån

Uppdaterad
Publicerad

Följden av fredagens händelse då ambulanspersonal rånades på sin akutväska i centrala Örebro kan bli att ambulanspersonal över lag blir försiktigare och att det därmed tar längre tid innan hjälpen kommer.

I tio år har ambulanspersonalen i Örebro arbetat med försiktighetsåtgärder i hotfulla situationer. Det kan handla om att backa när det blir hotfullt och i vissa fall, som vid till exempel skottlossningen i Vivalla, invänta polisens klartecken innan de kör fram. Men fredagens händelse när ambulanspersonal utsattes för ett rån i samband med utryckning var oväntad och kan på sikt påverka hur personalen agerar.

– Det kommer ju inte att minska, de här riskerna som finns, så vi måste bli försiktigare tror jag, säger Hans Nilsson, skyddsombud och ambulanssjuksköterska i Örebro.

Hans Nilsson. Foto: Malin Gotlin/SVT

Vad tycker du om det?

– Det är tragiskt att vi ska hindras. Vi är ju till för att hjälpa folk.

Facket och arbetsgivare tittar nu över de rutiner som finns, om de kan vässas för att göra personalens arbete ännu säkrare. Personalen är till exempel extra utsatt under helger och nätter då många larm är alkohol- eller drogrelaterade. Ambulanspersonalen riskerar att hotas och till och med bli slagna.

Få rapporter

Men trots de risker som finns rapporteras det över lag få incidenter om hot och våld. Det handlar om en handfull per år, och förra året var det bara två. Men förklaringen är inte bara bra rutiner så att de farliga situationerna aldrig uppstår, utan kan också bero på underrapportering, tror Hans Nilsson.

– Man kanske har vant sig lite vid ett annat läge. Det är ju ganska många situationer som potentiellt skulle kunna vara farliga och de har ökat och jag tror att man blir lite avtrubbad, säger Hans Nilsson.

Se hela inslaget på SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansrån

Mer i ämnet