Kvinna i röd jacka med broderat märke för fackförbundet Kommunal, blir intervjuad och pratar i en mikrofon som sträcks fram emot henne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar de nya bemanningsriktlinjerna personalen? Och vad tycker Kommunal att arbetsgivaren måste göra? Starta klippet. Foto: Malin Gotlin/SVT

Facket om nya ”hälsoschemat” inom vård och omsorg: ”Risk att sjukfrånvaron ökar”

Uppdaterad
Publicerad

I höst har ett nytt schema införts på vård- och omsorgsboenden och inom hemtjänsten i Örebro. Nu larmar fackförbundet Kommunal om ökad stress och arbetsbelastning.

– Många medlemmar är kritiska, de får inte den återhämtning de behöver, säger Britt-Marie Balaj, ordförande för fackförbundet Kommunal i Örebro.

I september och oktober infördes ett nytt schema inom hemtjänsten och på vård- och omsorgsboenden i Örebro.

Enligt anställda som hört av sig till SVT har det nu ökat stressen och arbetsbelastningen. Det nya schemat bryter inte mot kollektivavtalet, men redan innan start varnade Kommunal om risk för ökad stress och fler sjukskrivningar.

Samma för alla

– Redan 2022 infördes det som då kallades ”hälsoschema”, men nu ska de nya bemanningsriktlinjerna gälla alla, säger Britt-Marie Balaj.

Det handlar om mer arbete på helger, lika många arbetspass oavsett om man jobbar hel- eller deltid, högst två dagars ledighet i sträck men samtidigt kortare nattpass än tidigare.

– Många protesterade i förväg mot att man inte skulle få vara ledig tre dagar i sträck längre. Nu är vi där, säger Britt-Marie Balaj.

Nyligen träffade facket arbetsgivaren och yrkade på att de nya riktlinjerna ska tas bort.

Fick nej

– Men det fick vi avslag på. Vi har framfört vår kritik, men bara fått svävande svar om att kommunen måste ha en budget i balans. Men vi ger inte upp. Vi måste hjälpa våra medlemmar.

Hon förstår inte varför det nya schemat kallats ”hälsoschema”.

– Kanske för att arbetsgivaren inför det här hänvisat till forskning som skulle visa att man mår bättre av kortare arbetspass och att inte arbeta för många dagar i sträck.

Ingen delaktighet

– I verkligheten måste man nu jobba helg oftare och sex dagar av sju innan man är ledig. Det värsta är att personalen inte fått vara med att påverka sitt schema utan att man styr ”riktlinjerna” så hårt uppifrån.

Hon är nu rädd för att den redan höga sjukfrånvaron inom vård och omsorg, kommer att fortsätta öka.

– Och då blir det ju inte bara dåligt för de som blir sjuka utan också dyrare för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.