Staffan ”Fågeldoktorn” Ullström är medlem i Fågelakuten hos Närkes Ornitologiska Förening. Medlemmarna i Fågelakuten är utbildade i fågelvård och har stor erfarenhet av att ta hand om skadade fåglar.
Upp till 20 samtal om dagen
Föreningens medlemmar blir ofta kontaktade av människor som har frågor om hur man bäst ska ta hand om skadade fåglar. Och just nu, under vår och försommar, är samtalen extra många, berättar Staffan Ullström, eller Fågeldoktorn som han också kallas.
– Jag får mellan fem och tjugo samtal per dag, de flesta vill veta vad de ska göra med en fågel som de hittat, säger Staffan Ullström.
Och vad som faktiskt gäller beror på omständigheterna.
Håll utkik efter föräldrarna
– Om en fågelunge hamnat på marken innan den är flygfärdig men är oskadd så finns ofta föräldrarna i närheten, men de kan vara svåra att upptäcka, säger Staffan Ullström.
I de fall när man hittar en fågelunge och är säker på att föräldrarna inte finns nära har en privatperson tillåtelse att ta hand om fågeln i 48 timmar.
– I så fall ska man se till att fågeln har mat och vatten, sätta den skyddat och mata den ofta. Men det är svårt att få små fåglar att äta, man måste nästan mata dem med tvång, säger Staffan Ullström.
Svårt att få dem att klara sig
Ett sätt att få fågeln att känna sig trygg kan vara att placera den i en skokartong, med andningshål i locket och pinnar eller gräs inuti så att det liknar ett fågelbo. Men det är svårt att få en fågelunge att överleva, och är fågeln skadad är det mycket svårt att få den att klara sig, berättar Staffan Ullström.
– En fågel som har blivit fångad av en katt överlever sällan. Även om skadorna inte syns utåt får de ofta något punkterat av kattens klor eller tänder och har svårt att klara sig, säger han.
Hittar man en fågel som har så allvarliga skador att det är tydligt att den inte kommer överleva rekommenderar Staffan Ullström att den avlivas, och det enda sättet en privatperson får ta livet av en fågel är genom ett hårt slag i bakhuvudet. Men Staffan understryker att man också kan ringa kunniga personer som är vana att avliva fåglar, som Fågelakuten eller en kommunjägare.
Sätt tillbaka den skyddat
Om man tagit hand om en fågelunge ska man gärna placera den i närheten av den plats där den hittades.
– Och sätt den uppe i ett träd eller i en buske så att inte en katt eller något annat rovdjur får tag på den, säger han.
Måsungen för skadad för att klara sig
Den fågel som vi på SVT Örebro hittade fanns på redaktionens innergård och hade brutit en vinge.
– Det var troligen så att den skadade sig när den blev utputtad från boet. Måsar brukar göra så, de puttar ut ungarna och matar dem på marken innan de lär sig flyga. Ibland skadar sig ungarna och är det för allvarligt så lägger inte föräldrarna mer energi på att mata dem, säger han.
Mindre allvarliga och färska vingskador kan i vissa fall spjälkas. Det var dock måsungen för illa tilltygad för. Den avlivades av en kommunjägare under eftermiddagen.
De här fåglarna tillhör statens vilt:
Som privatperson får du ta hand om en fågel i max 48 timmar, för mer tid krävs tillstånd från länsstyrelsen. För fåglar som tillhör statens vilt ansöker man om tillstånd från Naturvårdsverket. Dessa fåglar räknas till statens vilt:
- fiskgjuse
- bivråk
- tornuggla
- hökuggla
- berguv
- fjälluggla
- lappuggla
- slaguggla
- rördrom
- lunnefågel
- salskrake
- svarthalsad dopping
- skärfläcka
- gråspett
- vitryggig hackspett
- mellanspett
- kungsfiskare
- blåkråka
- härfågel
- sommargylling
- fjällgås
- skräntärna
- svarttärna
- storkar
- örnar
- glador
- falkar
- kärrhökar
Källa: fagelakuten.se