• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Farnaz: ”Får fortfarande svara på samma fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Farnaz Jalalvand är en av läkarstudenterna som SVT Örebro träffat flera gånger under hennes studietid. Det har blivit både mycket plugg men också många starka möten.

Hon har svarat på frågan förut: ”Varför vill du bli läkare?”

Ändå måste Farnaz Jalalvand fundera på svaret.

Läkarutbildningen i Örebro

– Det är den frågan som jag har fått svara på allra mest och det är svårt faktiskt, konstaterar hon. Jag tror att det är för att jag tycker att kroppen är alldeles fantastisk och att människor är spännande.

Läs mer: Läkarstudenterna är på plats

En av sjuttio

För fem och ett halvt år sedan var Farnaz en av de första sjuttio läkarstudenterna som hälsades välkomna på Örebro Universtitet för första gången. Nu återstår bara dagar av utbildningen. Och Farnaz är mycket nöjd över sin studietid.

– Jag har varit positivt överraskad varje gång vi har introducerats till något nytt nästan. Sen har vi haft placeringar i Värmland och Dalarna också och det har varit lika positivt där.

Läs mer: Pionjärer på Örebros läkarutbildning

Stundtals mycket krävande

De sista dagarna av sin praktik har Farnaz gjort på akuten på Karlskoga lasarett. Så här med facit i hand kan hon konstatera att utbildningen stundtals varit mycket krävande.

– Jag hade inte jobbat inom vården innan jag började studera och inte träffat svårt sjuka patienter. Det har varit jobbigt ibland, absolut.

Men färdig känner hon sig inte trots att utbildningen är klar.

– Man blir aldrig fullärd. Det är en lång väg att gå men jag har fått med mig redskapen jag behöver framöver.

Färdigutbildad men inte klar

Det krävs mer erfarenhet innan studenterna får ut sina läkarlegitimationer:

AT-läkare – Efter examen från läkarprogrammet krävs det att man gör arbetar praktiskt, så kallad allmäntjänstgöring, inom vården för att man ska få sin läkarlegitimation. Tjänstgöringen omfattar 18 månader inom invärtes medicin, operation, psykiatri och allmänmedicin.

ST-läkare – Efter avslutad allmäntjänstgöring följer de flesta läkare upp med specialistubildning som tar ca 5 år. Den sker parallellt med det vanliga patientarbetet. Under utbildningen är det obligatoriskt att tjänstgöra på sjukhus under vissa perioder.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarutbildningen i Örebro

Mer i ämnet