Örebro Universitets rektor riktar skarp kritik mot utbildningsdepartementet eftersom att läkarutbildningen bara erhåller halv finansiering från staten. Resterande delar finansieras inom ramen för universitets ordinarie budget.
– Det innebär att vi måste flytta pengar från andra utbildningar för att kunna väga upp läkarutbildningen, förklarar universitetets rektor Johan Schnürer.
Vilka konsekvenser har det fått?
– Flera. Bland annat har en del studenter fått begränsad tid med sina lärare i olika kurser. Ett av de program vi har tvingats flytta pengar ifrån är lärarprogrammet, säger han.
Läs mer: Universitetet backar – ”uppgifterna från Johan Schnürer stämmer inte”
Lever på välvilja
Men rektorn är kritisk på fler punkter. Han tycker bland annat att det är minst lika allvarligt att universitetet inte erhåller tillräckliga så kallade ALF-medel.
ALF-medel är pengar som betalas till regionerna eller landstingen när läkarstudenter gör sin praktik. Anledningen till utbetalningen är att det kostar sjukhusen mycket resurser i form av både tid och pengar när de tar emot läkarstuderande.
– Trots att vi inte betalat ordentligt så har vi haft ett gott samarbete med sjukvården. Jag tror helt enkelt att vi har levt på lite välvilja från regionens håll eftersom att även de väldigt gärna ville att läkarutbildningen skulle komma till. Men det är inte rätt att det så många år senare fortfarande ser ut så här, säger han.
Vill ställa fråga till ministern
Om en vecka ska Johan Schnürer ha ett möte med Karin Röding som är statssekreterare på Utbildningsdepartementet.
– Jag tycker att utbildningsministern borde förklara varför man vill att det ska vara så här. Det är inte rimligt, säger han.
SVT Nyheter Örebro söker ansvarig minister, Helen Hellmark Knutsson, för en kommentar.