• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fler gröna, törstiga växter och träd är en av de metoder som nu används för att hindra skador från häftiga regn. Redan för fem år sedan började de första väderskydden med grönt sedumtak sättas ut. Foto: JCDecaux Sverige

Fem sätt att bygga bort översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Många nya bostadsområden byggs för att klara plötsliga ösregn.

Här är fem metoder som används för att minska antalet skador av översvämningar.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

1) Parker som ligger lägre än resten av bostadsområdet.

Den här parken är byggd för att kunna översvämmas vid ett häftigt skyfall.

Den ligger betydligt lägre än resten av bostadsområdet och här finns träd som kan suga upp mycket vatten.

Den här gatan ligger något lägre än husen. Längs gatan är också olika typer av växtlighet planerad. Foto: Jesper Mattsson/SVT

2) Gator som ligger lägre än husen.

När det blir stopp i avloppsbrunnarna kan hela gatorna vattenfyllas innan det blir fara för bostadshusen. Det ger lite extra tid att sätta in åtgärder. Med rätt lutning kan också gatorna leda bort vattnet från området, och fungera som en sorts kanaler.

På den här fotbollsplanen ska stora mängder vatten kunna samlas tillfälligt. För att vatten också ska kunna rinna ner i marken är ytan gräs istället för konstgräs. Foto: Jesper Mattsson/SVT

3) Dammar – eller ytor som kan bli dammar.

På en del håll grävs särskilda fördröjningsdammar som ska kunna ta emot stora mängder vatten. Men i många bostadsområden har ytorna en dubbel funktion. Till exempel finns det fotbollsplaner som är gjorda för att kunna översvämmas och då tillfälligt fungera som dammar.

Gräsarmering går att ställa en bil på, men släpper också igenom regnvatten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

4) Fler genomsläppliga ytor.

Det är billigt och lättskött att asfaltera istället för att ha gräsmattor. Men det gör att vatten från en stor yta måste ner i gatubrunnarna. Gräs eller betong med hål i gör att vattnet kan rinna direkt ner i marken.

En nybyggd garagelänga har fått ett grönt tak. Det ska minska antalet liter regnvatten som sedan rinner ner i stuprören. Foto: Jesper Mattsson/SVT

5) Gröna tak.

Det var mycket vanligt med gröna tak på hus förr – nu är de tillbaka. På allt från stora hus och små busshållplatstak läggs nu olika sorters gröna växter som ska kunna suga upp och lagra mycket av regnvattnet vid ett vanligt hällregn. När det kommer ett riktigt skyfall blir dock vattenmängderna för stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.