• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar en grupp ungdomar klädda i vita kläder, typiska för ceremonier. Den vänstra sektionen visar ungdomar som tar en selfie utomhus, med en byggnad i bakgrunden. Den högra sektionen visar en närbild av en av ungdomarna med längre hår, också i vita kläder, medan andra personer rör sig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har pratat med fem unga som konfirmerade sig i år eller förra året. Hör varför de valde att konfirmera sig, i klippet. Foto: Privat

Fem ungdomar: Därför ville vi konfirmera oss

Publicerad

Om ens kompisar konfirmerar sig kan det också påverka ens eget val. Det säger flera unga som till SVT.

– Man hade sett sina äldre vänner och äldre kusiner göra det. Sedan berättade de om all gemenskap och alla nya vänner och då känner man att det där vill jag också göra, säger konfirmanden Tilde Ruonakangas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.