Tjej kommer ut ur ett stall med en häst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan sex år tillbaka kan ungdomar i Örebro kombinera ridning och konfirmation. En som valt detta är Florence Wästvind. Foto: SVT

Svenska kyrkan: Här kombinerar ungdomar ridning med konfirmation

Publicerad

Florence Wästvind får nog betecknas som en smula hästtokig. När det var dags för konfirmation sökte hon sig därför till ett speciellt ridkonfa.

Under de senaste fem åren har mellan 10 och 15 procent av 15-åringarna i Örebro pastorat valt att konfirmera sig. Siffran är långt ifrån hur det såg ut historiskt. År 1970 konfirmerade sig drygt 80 procent av alla 15-åringar i Sverige. 2020 hade siffran sjunkit till knappt 20 procent.

– En anledning kan vara att man har så många olika intressen och inte bara religion, tror Florence Wästvind.

Lockar konfirmander på olika sätt

För att locka konfirmander finns det i dag flera typer av konfirmation i kyrkan. Bara i Örebro går det att välja mellan till exempel ridkonfa, gamingkonfa och äventyrskonfa.

Prästen Angelina Backman i Adolfsbergs församling hade länge drömt om att ha en konfirmationsgrupp med ridinriktning. Intresset fanns eftersom hon själv red när hon var yngre. Sedan sex år tillbaka finns ridkonfa i Örebro.

– Man har en bas. Vi som träffas här, vi har också det här gemensamma intresset. Det är som en start. Man kommer alltid ha något att prata om, säger Angelina Backman.

Ärkebiskopen om konfirmation med tema

Även ärkebiskopen tycker att satsning på konfirmation med olika teman är rätt väg att gå.

– Att hjälpa unga människor att få en meningsfull tid mitt i sitt identitetssökande är precis vad kyrkan ska satsa på, säger ärkebiskopen Martin Modéus.

Är det ridningen eller konfirmationen som drar? I klippet ovan hör du Florence Wästvind resonera om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.