Allt fler gravida som skriver in sig hos mödravården lider av fetma. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Fetma allt vanligare bland gravida

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor som är överviktiga eller lider av fetma ökar. I Örebro län är andelen större än rikssnittet, men nu arbetar regionen för att förbättra situationen.

Av de gravida kvinnor som skrev in sig hos mödrahälsovården i Örebro län under 2016 hade 27,6 procent ett BMI mellan 25-30, vilket räknas som övervikt. 16,5 procent hade ett BMI på över 30 vilket klassas som fetma, att jämföra med rikssnittet på 14,1.

– Trenden är tyvärr att det fortsätter att öka. Vikten som avses är från när kvinnan kommer in till mödrahälsovården, ofta redan innan vecka 10, och det blir alltså vanligare att man redan då har fetma, säger Ann-Kristin Rönnberg, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och disputerad vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.

Svårt att förändra

Ökningen av övervikt och fetma är en generell samhällstrend, men att göra något åt det när man är gravid är svårt.

– Man ska inte försöka gå ner i vikt när man är gravid och man kan inte alltid träna på samma sätt. Ett nytt vårdprogram som vi införde 2017 ska hjälpa oss att ge en tryggare och säkrare vård och idag ges tydligare råd till alla gravida med fetma.

– De som har ett väldigt högt BMI, över 40, erbjuds att komma till specialistmödravården inför förlossningen för att få information om hur det kommer gå till, säger Ann-Kristin Rönnberg.

Viktigt att inte skuldbelägga

Mycket av hennes och kollegornas arbete handlar också om hur kvinnorna kan påverka sin vikt efter graviditeten, med hjälp av kost och träning.

Just övervikt är ofta ett känsligt ämne, något barnmorskor och läkare är medvetna om när de träffar och informerar kvinnorna.

– Det är viktigt att inte skuldbelägga dem, utan att all information och hjälp ges som ett erbjudande. Det är en balansgång, vi vill ju inte skrämmas men det är viktigt med bra information.

Större risker ju högre BMI

Att ha ett högt BMI under graviditeten ökar riskerna för bland annat diabetes och blodtryckssjukdomar, och under förlossningen är det vanligare att man behöver förlösas med kejsarsnitt eller med hjälp av sugklocka.

– Med god omvårdnad går det oftast bra, även om graviditet och förlossning är mer komplicerad. Men ju högre BMI man har desto större risker är det tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.