En person med orange reflexjacka står i dörren till en övergiven tågvagn. Bakgrunden visar en landskap med träd och spår som leder bort i fjärran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är mitt drömjobb” – i klippet berättar Linnea om varför just lokföraryrket fångade hennes intresse. Foto: Erik Karlsson/SVT

Allt fler kvinnor vill bli lokförare – Linnea från Karlskoga: ”Hela Sverige är mitt kontor”

Publicerad

Antalet kvinnor som utbildar sig till lokförare har ökat. Branschen domineras dock fortfarande av män – men det var ingenting som stoppade 21-åriga Linnea Bengtsson från Karlskoga när hon började jaga sitt drömjobb.

– Jag vill inte jobba med något annat, säger Linnea.

Intresset för att utbilda sig till lokförare ökar bland kvinnor, enligt SCB.

Linnea Bengtsson har haft den drömmen sedan hon var liten och tog i somras sin lokförarexamen i Hallsberg.

– Jag har alltid gillat stora fordon och fastnade tidigt för tåg. Speciellt de långa och stora tågen som låter en del, säger hon.

Tuff utbildning

För att bli lokförare på person- eller godståg krävs en grundutbildning, ett förarbevis och därefter typutbildning för de fordon som ska köras. Linnea Bengtsson utbildade sig i Hallsberg.

– Det kändes som om jag pluggade dygnet runt. Förr var utbildningen 60 veckor, nu är den 44. Man kunde inte skippa en enda dag som i skolan, då hamnade man för långt efter.

Mansdominerad bransch

TCC, som utöver Hallsberg även har lokförarutbildning i Göteborg, Borlänge, Vännäs och Boden, erbjuder mellan 160 och 200 platser årligen – i en fortfarande mansdominerad bransch.

– Ser man på alla våra orter där vi har starter under våren ligger fördelningen på 76 procent män och 24 procent kvinnor, säger Jenny Svanberg, utbildningsansvarig i Hallsberg.

Inte bara gubbar

Linnea Bengtsson var förvånad över hur många kvinnor som gick i hennes klass.

– Jag förväntade mig att komma in i ett klassrum med bara gamla gubbar. Men så var det inte.

Nu vill hon förverkliga nästa dröm: Att flytta till Frankrike och köra tåg i alplandet Schweiz.

– Jag pluggar tyska på duolingo, är uppe i 70-dagar i sträck nu. Man måste kunna prata språket flytande för att kunna jobba där.

Ett tåg anländer till en Hallsbergs station med passagerare som väntar. Tåget har en skylt som visar ”Stockholm C”. I den högra delen syns en person som pratar under en videointervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har egentligen fler kvinnor börjat söka sig till lokföraryrket? Starta klippet och hör utbildningsledaren Jenny Svanbergs teori. Foto: Erik Karlsson/SVT

Antal sökande kvinnor till lokförarutbildningen

• 2018 – 600 sökande (24 procent)

• 2019 – 920 (25 procent)

• 2020 – 938 (25 procent)

• 2021 – 671 (23 procent)

• 2022 – 873 (26 procent)

• 2023 – 1306 (26 procent)

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.