Kvinnohuset märker att dokumentären om Josefin Nilsson väckt dialoger. Foto: SVT/Privat

Efter Josefin Nilsson-dokumentären: ”Många hör av sig med mycket känslor”

Publicerad

Våldet mot kvinnor debatteras just nu flitigt i hela Sverige. På Kvinnohuset i Örebro möter personalen dagligen nya kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

– Många hör av sig med mycket känslor och tankar efter dokumentären om Josefin Nilsson, säger Josefine Guldbrand som är verksamhetschef.

Dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”  har de senaste dagarna väckt mycket reaktioner. I dokumentären berättar sångerskan om det våld hon utsattes för av en man hon hade en relation med.

Många har uttryckt ilska och sorg på sociala medier. Samtidigt finns det även en stor handlingskraft enligt Kvinnohuset i Örebro – en verksamhet som ger stöd till våldutsatta kvinnor och barn.

– Sedan dokumentären om Josefin Nilsson har många hört av sig med mycket känslor och tankar kring det här, säger Josefine Guldbrand.

Många går ihop för att hjälpa till

I januari tillträdde hon som verksamhetschef för Kvinnohuset i Örebro. Till hennes glädje kan hon se att örebroarna är duktiga på att stötta arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

– Här i Örebro är många kreativa i sitt sätt att uppmärksamma våld i nära relationer. Bland annat går företag ihop och samarbetar i de här frågorna. Vi ser ett stort engagemang, säger  Josefne Guldbrand.

”En person kan skapa förändring”

För en tid sedan kunde SVT Nyheter Örebro berätta om konstnären Patrik Lindberg som skänkt hälften av intäkter från sina porträtt av kvinnliga förebilder till Kvinnohuset i Örebro.

– Det här visar att en person kan skapa förändring. Vi ser också att många vill engagera sig bland annat genom att gå i vår volontärcirkel där man får mer praktiska tips hus man kan stötta bland annat de barnfamiljer som bor här hos oss, säger Josefine Guldbrand.

Här kan du söka stöd om du är utsatt för kvinnomisshandel

  • Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Socialtjänsten i din kommun
  • Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
  • RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.