Live

Masskjutning i Örebro – elva personer döda

Tio personer dödades i samband med en masskjutning vid Campus Risbergska skolan i Örebro. Gärningsmannen, Rickard Andersson, tog sitt eget liv. Följ SVT:s liverapportering om skolskjutningen.

Tio personer dödades i samband med en masskjutning vid Campus Risbergska skolan i Örebro. Gärningsmannen, Rickard Andersson, tog sitt eget liv. Följ SVT:s liverapportering om skolskjutningen.

Ljus på minnesplatsen utanför Campus Risbergska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den värsta masskjutningen i svensk historia” – se SVT:s sammanfattning av våldsdådet i Örebro. Foto: Claudio Bresciani/TT

Masskjutningen i Örebro

"Vi är tacksamma över att Europol är här med den kapacitet och kunskap de besitter", säger Linda Staaf chef för Europols nationella enhet i Sverige, till DN. Foto: Jerry Lampen/EPA/TT

Europol skickar arbetsgrupp till Sverige

Europol kommer att bistå den svenska polisutredningen efter masskjutningen i Örebro. En arbetsgrupp har skickats till Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

Gruppens uppgift är främst att hjälpa till att scanna av internet och andra öppna källor. Det handlar dels om att hjälpa till att hitta information som kan vara av värde för utredningen, men även att upptäcka potentiella gärningspersoner.

Tingsrätten i Karlskrona flaggar på halv stång efter masskjutningen i Örebro.
Tingsrätten i Karlskrona. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT
Markerad händelse
John Johansson och Lena Rådström Baastad med varsin blombukett
"Jag har inte orkat släppa fram känslorna den här veckan. Det har varit tydligt att jag har gått in i en yrkesroll", säger landshövding Lena Rådström Baastad till SVT. Bild från dagen efter masskjutningen, då hon och kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) besökte minnesplatsen utanför Risbergska skolan. Foto: Christine Olsson/TT

Örebros landshövding: Samhället har visat sig från sin bästa sida

Lena Rådström Baastad, landshövding i Örebro län, är en av dem som ska tala på ceremonin på Stortorget vid lunch.

– Mitt i sorgen, chocken så har samhället verkligen visat sig från sin bästa sida, där polis, kommunen, sjukvård, region har gjort sitt bästa i den här svåra situationen, säger hon.

Rådström Baastad nämner också, likt kommunens krissamordnare Johanna Sollerman, att kyrkor, moskéer och föreningar har öppnat upp sina verksamheter för att möta människor i sorg och kris samt hur invånare har setts krama om varandra på stadens gator.

– Det är det här som måste få definiera Örebro, inte sorgen och mörkret, säger hon.

– Och jag måste säga att jag är så otroligt imponerad över hur hela Myndighetssverige verkligen har slutit samman, hur alla enheterna – polis, kommun och region – gjort ett fantastiskt jobb.

Markerad händelse

Fem skadade fortfarande på sjukhus

Fem av de som skadades under skjutningen på Risbergska skolan vårdas fortfarande vid Universitetssjukhuset i Örebro, varav två personer på intensivvårdsavdelning.

Skadeläget är oförändrat sedan gårdagen, uppger sjukhuset.

Det rör sig om tre kvinnor och två män, samtliga över 18 år.

Krissamordnaren: "En påtaglig känsla av sorg"

Johanna Sollerman har som krissamordnare jobbat med krisstödet från kommunens sida, under den vecka som har gått sedan dådet.

– Det är en påtaglig känsla av sorg. Det som har hänt Örebro och framförallt det som har hänt våra elever, studenter, lärare och personal på campus har... vi har blivit berövade någonting här, säger hon.

Sollerman har samtidigt upplevt en "massiv" uppslutning, med öppna mötesplatser bemannade med professionellt krisstöd och representanter från lokal- och civilsamhället. Även kyrkor, moskéer och föreningar har öppnat upp och erbjudit stöd.

– Att vi samverkar med varandra för att på bästa sätt kunna ge stöd, det är också såklart en kvarvarande känsla, en känsla av att det finns en motkraft till det mörka.

En särskild mötesplats har också öppnats upp för elever, lärare och personal från Risbergska.

Flagga på halv stång vid rådhuset i örebro med anledning av masskjutningen.
Rådhuset i Örebro. Foto: Emil Larsson/SVT
En översiktsbild över torget
Foto: David Westling/SVT
Ett upplyst träd med hjärtan framför scen
Foto: David Westling/SVT

Scenen håller på att byggas upp inför minnesceremonin på Stortorget vid Drottninggatan, som inleds klockan 11.55.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flaggor har börjat hissas på halv stång över hela landet

En vecka har gått sedan masskjutningen på Risbergska skolan. Flaggor över hela Sverige har redan hissats på halv stång.

På Stortorget i Örebro pågår under morgonen de sista förberedelserna inför den minnesceremoni som kommer att inledas klockan 11.55.

– Det kommer bland annat bli tal från landshövdingen och flera artister kommer hit för att uppmärksamma och hedra de som har drabbats, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson på plats i Örebro.

Arrangörerna tror att uppemot 10 000 människor kan samlas på Stortorget. Både där och i resten av landet hålls klockan 12 en tyst minut.

Motivbilden bakom det fasansfulla dådet är fortfarande oklar. Det kvarstår också frågetecken kring själva händelseförloppet.

– Det börjar komma lite fler detaljer där men det finns fortfarande inte svar på alla frågor kring exakt vad som hände inne på skolan, säger Jönsson.

Markerad händelse

Kommunanställda på sex arbetsplatser dödades

Örebro kommun uppger att medarbetare från sex arbetsplatser inom socialförvaltningen dödades i masskjutningen.

– Vi vill värna transparensen som kommun, men vi måste också värna om våra medarbetare, säger Annika Roman, områdeschef för Vård och omsorg.

Det handlar om följande arbetsplatser i Örebro kommun: Adolfsbergshemmet, Södermalmshemmet, Almby hemtjänst, Haga hemtjänst, LSS/fritid och Personlig assistans.

Annika Roman säger att det handlar om en eller två personer per arbetsplats, men vill specificera hur många det rör sig om.

Markerad händelse
En skylt som informerar om kommande minnesstund på Stortorget
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förstärkt säkerhet vid nationella tysta minuten

Örebro kommun planerar att stärka säkerheten i centrum med anledning av att statsministern utlyst en nationell tyst minut i morgon, tisdag. Enligt kommunledningskontoret har det upprättats en säkerhetsplan som bland annat innebär att ordningsvakter sätts in. Även kommunens krisstöd kommer att finnas på plats med anledning av ceremonin.

Programmet inleds klockan 11.55 och den tysta minuten hålls klockan 12.00. Flera artister med koppling till Örebro kommer att uppträda i samband med ceremonin, bland annat Jasmine Kara som själv gått på Risbergska.

Mer information om evenemanget hittar du i vår artikel och på Länsstyrelsens hemsida.