Masskjutning i Örebro – elva personer döda

Elva personer har dött i en masskjutning på Campus Risbergska i Örebro. Följ SVT:s liverapportering.

Elva personer har dött i en masskjutning på Campus Risbergska i Örebro. Följ SVT:s liverapportering.

Texten ”Helgstudion efter attentatet i Örebro” över en suddig bakgrund med blommor och ljus placerade som vid en minnesplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT sänder extra under lördagen med starttiderna 9.15, 11.10, 13.00 samt 15.00 i SVT1 och på SVT Play. Foto: SVT

Skolskjutning i Örebro

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ingvar Carlsson: "Vi måste samla nationen och skapa gemenskap"

Tidigare statsminister Ingvar Carlsson berättar i SVT om hur politiker ska hantera nationella kriser. Carlsson fick själv under sin tid som statsminister uppleva flera landssorger.

– Första känslan var "inte nu igen". Eftersom jag upplevt katastrofer, inte liknande, men det finns gemensamma drag. Det är stor sorg, chock, saknad och enskilda människor som drabbas oerhört hårt.

Ingvar Carlsson var statsminister efter mordet på Olof Palme (1986) och under Estoniakatastrofen (1994). Han tycker att en statsministers viktigaste uppdrag under kris är att samla nationen:

– Vi måste visa de drabbade att de inte är ensamma, säger han.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisens insatsledare: "Det kommer bli svårt att få alla svar"

Lars Bröms, insatsledare för DVI-gruppen som arbetat med identifieringen av dödsoffren efter masskjutningen säger att det kommer bli svårt att fullständigt få svar på vad som skedde under timmarna inne på Risbergska skolan.

- Den misstänkta gärningsmannen är ju avliden så det kommer bli svårt att få ett definitivt svar, säger Bröms.

Han uppger att hans bild av händelseförloppet är att poliserna som var först på plats lyckades bryta gärningsmannens fokus.

- Min bild är att efter gärningsmannen blir konfronterad av polis så springer han in och tar sitt eget liv. Med det så har mina kollegor räddat livet på många människor därinne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsminister Ulf Kristersson: "Alla vill veta varför"

Efter masskjutningen på Risbergska Skolan i Örebro återstår många frågor, samtidigt som omfattningen av händelsen börjar sjunka in.

- Nu börjar vi alla kunna ta in vidden av detta när namnen och vittnesmål kommer ut, säger Ulf Kristersson.

Statsministern säger att det finns många obesvarade frågor kvar och att det är viktigt att få de svar som går att få fram.

- Mycket återstår som om polisen kan få fram någon slags bevekelsegrund, vilket är avgörande. Alla vill veta varför detta skedde, vilket inte lindrar smärtan för de som sörjer eller får de som dödats tillbaka.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter om timmarna efter dådet 

SVT:s reporter Oskar Jönsson lämnade Stockholm strax efter de första uppgifterna om att något skedde på Campus Risbergska i Örebro kom in.

- Det var ganska diffusa uppgifter först men på plats möts vi av ett enormt polispådrag. Jag vet att jag tittade på några poliser som var chockade och tomma i blicken. Då förstod jag att det är något allvarligt som pågår här, säger Oskar Jönsson.

De följande timmarna präglades av osäkerhet där polisen ännu inte bekräftat dödsoffer.

- Vid 18-tiden när vi står och sänder blir jag uppropad i öronsnäckan och får veta att jag ska säga att det är tio döda. Jag fick be att få det repeterat tre gånger för det var svårt att ta in.

Hör mer i klippet ovan. 

Markerad händelse

Helgstudion sänder extra under lördagen

SVT Nyheters Helgstudion öppnar under lördagen upp för samtal om sorgen efter masskjutningen i Örebro.

Bland gästerna finns bland annat tidigare statsminister Ingvar Carlsson som ledde Sverige genom sorgen efter Olof Palmes död och Estonias förlisning.

Även statsminister Ulf Kristersson gästar studion.

- Vid nationella kriser är SVT en viktig samlingsplats för svenska folket. Efter några dagar av intensiv nyhetsbevakning känns det naturligt att ge plats för samtal och perspektiv på det som hänt, säger Karin Ekman, programchef på SVT Nyheter.

Programmet sänds i bitar inom ramen för SM-veckan i Borås med starttiderna 9.15, 11.10, 13.00 samt 15.00 i SVT1 och på SVT Play.

Programledare är Ted Wigren.

Experten: Han stämmer in på mallen

Jonas Trolle, generaldirektör på Brå och tidigare chef för centrum mot våldsbejakande extremism och lett regeringens arbete för skolsäkerhet, gästade under fredagen SVT:s Aktuellt. Där målar han upp en bild av den typiska ensamagerande gärningsmannen.

- Genomgående med de här personerna är att de ofta är ensamma, det är en radikalisering som sker online eller i små grupper. Det är personer som har svårt med sociala kontakter men som också har upplevelser om misslyckande, säger Trolle.

En bild han tycker stämmer bra in på Rickard Andersson, den misstänka gärningsmannen.

- Det jag fått höra stämmer väl in. Jag vill vara noga med att säga att de flesta människorna som har det här beteendet inte blir massmördare, det vill jag vara jättetydlig med.

Statsministern: "Svårt att finna ord"

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en kommentar till SVT att "Det är så fruktansvärt att det är svårt att finna ord", om beskedet som familjerna idag fått i och med identifieringen.

"De som dödats var i skolan för att lägga grunden för den framtid som nu tagits ifrån dem, och för att vara med och bidra till vårt gemensamma land. Det var personer som gjorde vårt samhälle starkare. När gärningsmannen attackerade dem, attackerade han oss alla".

Han skriver också att landet nu behöver sluta upp och enas bakom "allt det vi gemensamt håller kärt".

"Mina tankar är hos de anhöriga som nu fått det samtal som är det värsta man kan få. Till er vill jag säga: ni är inte ensamma. Vi står bredvid er, hela Sverige bär sorgen med er", skriver statsministern.

Markerad händelse

SVT:s reporter på plats: Det finns många frågor kvar

Efter att polisen på fredagen gav besked om att det tio personer som dödades i skolskjutningen har identifierats har en stor fråga besvarats - men än återstår det många obesvarade.

- Vart man än har vänt sig har känslan av oro och sorg legat över staden. Många har såklart väntat på det här slutgiltiga beskedet. Det är kollegor vänner och anhöriga som bara har velat få reda på från polisen hur det ligger till, säger SVT:s reporter Hedda Berglund som befinner sig i Örebro.

Hon säger att det är tydligt att det för många fortsatt finns många obesvarade frågor.

- Alla vill veta varför det hände och ha svar på vad den misstänkta gärningsmannen hade för motiv.

Markerad händelse

Identifieringen av de som dödades i masskjutningen klar

Polisen meddelar att man nu avslutat identifieringen av de som dödades i masskjutningen i Örebro. Totalt dödades elva personer, sju kvinnor och fyra män.

En av de döda är enligt polisen den 35-årige man som misstänks vara gärningspersonen.

Enligt polisen har en utredning för varje dödsfall startats.

Alla som dödades i skjutningen var hemmahörande i Örebro län. Det är en 32-årig kvinna, en 38-årig kvinna, en 46-årig kvinna, en 52-årig kvinna, en 54-årig kvinna, en 55-årig kvinna, en 68-årig kvinna, en 28-årig man, en 31-årig man och en 48-årig man.

Markerad händelse

All undervisning ställs in på Campus Risbergska

Gymnasieelever vid Campus Risbergska kommer inte att återgå till undervisning på måndag. Det beslutet har gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i Örebro tagit.

- Vi har som vi ser det inte förutsättningar att bedriva undervisning för eleverna på skolan just nu, säger kommunens gymnasiechef Mokhtar Bennis, till SVT Nyheter.

Beslutet innebär att eleverna inte kommer erbjudas någon form av undervisning i andra lokaler eller digitalt.

-Vi kommer att fatta ett nytt beslut nästa vecka, säger Mokhtar Bennis.