Live

Masskjutning i Örebro – elva personer döda

Tio personer har dödats i en masskjutning på Campus Risbergska i Örebro. Även den misstänka skytten är död. Följ SVT:s liverapportering.

Tio personer har dödats i en masskjutning på Campus Risbergska i Örebro. Även den misstänka skytten är död. Följ SVT:s liverapportering.

Fem tungt beväpnade poliser i Örebro i taktisk utrustning går längs en gata, med en tidslinje över bilden som visar klockslagen 12.33 och 12.38, följt av texten ”Gärningsmannen hittas död”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera ställer sig nu frågan om polisen hade kunnat göra något annorlunda och om insatsen gick tillräckligt snabbt. Se mer om hur polisinsatsen gick till i videon. Foto: TT/SVT

Skolskjutning i Örebro

Kungen uttalar sig: "Med sorg och bestörtning"

I ett uttalande skickar kungen, Carl XVI Gustaf, sina kondoleanser.

"Med sorg och bestörtning har min familj och jag tagit emot uppgifterna om det fruktansvärda illdådet i Örebro.

Vi sänder i kväll våra kondoleanser till de avlidnas familjer och vänner. Våra tankar går denna stund också till de skadade och deras anhöriga samt övriga drabbade.

Min familj och jag vill uttrycka vår stora uppskattning för den polis-, räddnings- och sjukvårdspersonal som arbetat intensivt med att rädda och trygga människoliv denna mörka dag."

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regionpolischefen: "Det kanske gick lite för fort"

"Allt tyder på att gärningsmannen har agerat ensam utan ideologiskt motiv", så skrev polisen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Niclas Hallgren, biträdande regionspolischef Bergslagen, medger att myndigheten uttalade sig "lite för fort".

– Jag tycker nog det var för avgränsande, nu i eftertanke. Det vi sa från början stämmer nog mer överens, att vi inte hittade några som helst faktorer som pekade på det då, säger han i kvällens Agenda.

Hör mer från regionpolischefen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Magdalena Andersson (S): "Ord spelar roll"

Trots att motivet ännu är oklart ser Magdalena Andersson det som ett misslyckande att människor med utländsk bakgrund har fått en känsla av rädsla och utanförskap efter massmordet.

- Vi måste använda det här tillfället till att skapa en vändpunkt i vårt samhälle, säger hon i Agenda.

Se mer av partiledaren i klippet ovan.

Polisen: Nationell utvärdering av händelsen

Polisens nationella operativa ledningsgrupp har beslutat att genomföra en nationell utvärdering av händelsen vid Campus Risbergska i Örebro.

– Det här är ett extremt allvarligt brott där ett stort antal människor mist livet och skadats allvarligt. Det är därför av största vikt att vi utvärderar vad vi kan göra för att minska risken att något liknande sker i framtiden, säger Johan Olsson, chef vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, i ett pressmeddelande.

Den nationella utvärderingen kommer att komplettera den regionala utvärdering som redan pågår inom polisregion Bergslagen. Liknande granskningar har tidigare genomförts efter attackerna i Trollhättan 2015 och på Drottninggatan 2017.

Kristersson (M) och Andersson (S) möts i Agenda

I kvällens Agenda möts statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för ett samtal om massmordet i Örebro.

Följ sändningen ovan med start klockan 21.15.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mats Knutson: "Präglat av mörka kontexten"

Efter statsministerns tal till nationen kommenterade SVT:s inrikespolitisk kommentator talet.

- Det var ett tal som var väldigt mörkt, präglat av den här mörka kontexten. Men mitt i allt elände försökte ändå statsministern lyfta de positiva ljuspunkterna, säger Knutson.

Knutson belyser att statsministern lyfte att flera av offren hade utländsk bakgrund.

- Om det skulle vara så att det finns rasistiska motiv bakom dådet kommer det utlösa en mycket het debatt, tror jag, om det förändrade tonläget och retoriken i svensk politisk debatt. Inte minst i migrationsfrågan, säger Mats Knutson efter talet.

"Det finns bara ett Sverige"

Statsministern avslutade sitt tal med att trycka på gemenskap.

- När det gäller finns bara ett Sverige. Inte vi och dem. Inte ung eller gammal. Inte född här eller utomlands. Inte land eller stad. Inte höger eller vänster.

Han uppmanade slutligen landet att på tisdag klockan 12.00 stanna upp och hedra de drabbade genom en tyst minut nationellt.

Riktar sig till anhöriga: "Inte ensamma"

I sitt tal riktar sig statsministern till de anhöriga.

- Mina tankar är hos de anhöriga som nu fått det samtal som de befarade skulle komma, det värsta samtal man kan få. Till er vill jag säga: ni är inte ensamma. Vi står här bredvid er, hela Sverige bär sorgen tillsammans med er.

Statsministern talar om offren som människor som ville göra någonting bra, ville bidra till ett bättre samhälle. Men även de som överlevde.

- Jag tänker på den kvinna, hon heter Marwa, som knöt en sjal som förband på en skadad man. Hon är en av de många som den här veckan har visat att kärlek och omtanke är så mycket starkare än hat och våld. Hon sa ”Jag försökte komma ihåg allt jag har pluggat som undersköterska, men det var inte som utbildningen, det var ännu svårare".

Statsministern: "Sverige är ett land i sorg"

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller under kvällen ett tal till nationen. Där belyser han sorgen som anhöriga, men också landet i stort, känner efter dådet i Örebro.

- Tisdagen den fjärde februari 2025 har ristats in som en mörk dag i svensk historia, säger Kristersson.

Han lyfter de tio människorna som föll offer, men också de skadade och traumatiserade, de sörjande familjemedlemmarna och vännerna.

- Sverige är ett land i sorg.

Se hela talet på SVT Play här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen: "Det har varit en vecka av sorg och beslutsamhet"

På söndagen höll polisen en pressträff I Örebro för att summera veckan och ge en lägesbild efter masskjutningen på Risbergska skolan.

– Vi har och kommer fortsätta jobba med full kraft för att klarlägga motivet och händelseförloppet ,säger polisens kommenderingschef Henrik Dahlström.

Han uppger att insatsen var komplex och att polisen hade en utmanande uppgift, där det länge var oklart om det fanns andra gärningspersoner på platsen.

Enligt Dahlström arbetar polisen nu också med att återlämna tillhörigheter som lämnats i skolan.

– Som ni förstår är det 17 000 kvadratmeter med 400 eller mer elever som lämnar i panik, det blir mycket att hantera.

Markerad händelse

Magdalena Andersson: Hoppas på vändpunkt för Sverige

I ett Facebookinlägg skriver Magdalena Andersson (S) att hon tänker på alla de som drabbats av masskjutningen, och att hon hoppas att Sverige nu ska stå inför en vändpunkt.

–  Jag vill att vi använder den till något gott. Till att samlas som land. Till att lyfta varandra. Lyfta fram hur människor bidrar till vårt samhälle. Till att bygga en ny samhällsgemenskap.

Hon uppger att hon i Örebro mötte människor som uttryckte att "man skjuter på oss för att vi är invandrare".

- Vi vet ännu inte motivet bakom dådet i Örebro. Men oavsett det, om det här är den första reaktionen hos så många människor; Då är också det ett totalt misslyckande för vårt land.