Länsrådet Anna Olofsson i grön outfit står framför Länsstyrelsens port i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsrådet Anna Olofsson säger att det finns både fördelar och nackdelar med det växelvisa arbetssättet som länsstyrelsen använder sig av. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Flexibilitet i fokus när länsstyrelsen flyttar till mindre lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år lämnar länsstyrelsen sina nuvarande lokaler vid Stortorget i Örebro, där man huserat sedan 1995. Flytten går till nya, mindre lokaler som är bättre anpassade för flexibilitet – och för det stora antalet anställda som numera jobbar hemifrån växelvis.

– Vi ska nyttja de nya lokalerna på ett helt annat sätt, säger länsrådet Anna Olofsson.

Nya lokaler i gamla postterminalen på Östra Bangatan blir den framtida adressen för länsstyrelsen, med beräknad inflyttning i början av nästa år. Enligt Anna Olofsson handlar det om att skapa en attraktiv arbetsplats, på mindre yta än tidigare och med en öppen planlösning som ska uppmuntra fysiska möten.

Det handlar det om att införa ett så kallat aktivitetsbaserat arbetssätt.

– Coronapandemin har ändrat förutsättningarna. Numera har 80 procent av våra medarbetare en överenskommelse om att få arbeta hemifrån upp till 49 procent av arbetstiden, säger Anna Olofsson.

Vilka fördelar och risker ser länsrådet med det nya arbetssättet? Starta klippet.

Aktivitetsbaserat arbetssätt

– Ett flexibelt aktivitetsbaserat kontor innebär att lokalerna består av olika typer av miljöer, som till exempel öppna kontorslandskap, samtalsrum, tysta rum och mötesytor. Medarbetarna har inga fasta platser.

– Forskning visar att den här typen av arbetsmiljö främjar kommunikation, interaktion och samarbete. Men den kan också föra med sig negativa effekter på avskildhet och koncentration.

Källa: arbetsplatsenifokus.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.