Ukrainska flyktingarna i Fellingsbro oroade inför vintern

Uppdaterad
Publicerad

Många ukrainska flyktingar vittnar om att de har det tufft ekonomiskt, eftersom bidragen från Migrationsverket inte räcker för att täcka kostnader för mat, kläder och resor.

– Jag och andra ukrainare är oroliga, säger Olena Khodeyeva.

Olena är en av totalt 51 ukrainska flyktingar som nyligen fick besked om att hon får bo kvar på flyktingboendet i Fellingsbro, åtminstone fram till mars nästa år.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina i slutet av februari har mer än 157 flyktingar fått boende i Lindesbergs kommun, men när Migrationsverkets nya regler trädde i kraft från och med 1 juli, beslutades att endast ett 50-tal av dessa får stanna kvar.

Olena är tacksam över att få stanna i Fellingsbro, men oroas samtidigt över hur hon ska ha råd att bo kvar i Sverige. Särskilt med tanke på den senaste tidens prisökningar.

– Det är väldigt svårt. Hade vi inte fått hjälp av volontärer och kyrkan hade vi inte klarat oss, säger hon.

”Kostar alldeles för mycket”

Nu är målet att skaffa ett jobb för att dryga ut dagskassan. Men det är en utmaning eftersom många jobb finns på andra orter dit man måste ta sig med buss.

Och just busstransporterna är väldigt kostsamma, berättar Anastasia Pryshchak, som sökt flera jobb på andra orter.

– Jag har åkt fler gånger till Örebro för att söka jobb. Men att åka dit fram och tillbaka kostar alldeles för mycket, säger hon.

Hör Olena och Anastasia berätta mer i klippet.

Så mycket får flyktingarna i ersättning

Dagersättningen är olika stor beroende på om du bor på ett av Migrationsverkets boenden där mat ingår eller på ett boende där mat inte ingår. Storleken på dagersättningen påverkas också om du väljer att ordna ditt boende själv.

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen 24 kr/dag för en vuxen ensamstående, medan motsvarande summa är 71 kr/dag för de som bor på boenden där mat inte ingår.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.