En delad bild som visar två olika scener. Till vänster syns en grön växt placerad nära en glasvägg i en byggnad, med röd cirkel som markerar ett objekt på väggen. Till höger visas en parkeringsplats med avspärrningar, där en trafikskylt på stolpe är omkullkörd och markerad med varningsband. I bakgrunden syns flera fordon och en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se övervakningsfilmen sekunderna innan olyckan som visar hur olyckan gick till. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Föraren frikänns efter dödsolyckan på Ica-parkeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 12 oktober förra året som en småbarnsmamma i 30-årsåldern dog på Ica maxis parkering i Örebro efter att en bil kört in en vägskylt som träffat henne i huvudet. En 77-åring har åtalats för vållande till annans död, men frikändes idag av Örebro tingsrätt.

I domen skriver tingsrätten att åklagaren inte kunnat visat att föraren av oaktsamhet orsakat dödsfallet.

– Vi har kommit fram till att hon inte varit oaktsam, hon har väjt för en annan bil. Det räcker egentligen för att ogilla åtalet, säger Johan Nordgren, rådman vid Örebro tingsrätt.

Tingsrätten bedömer även att kvinnan körde bilen i väldigt låg fart.

– Det är en olyckshändelse på ren svenska, säger Johan Nordgren.

Även om kvinnans agerande tvärtom hade ansetts oaktsamt tycker inte tingsrätten att dödsfallet kan kopplas direkt till krocken med stolpen, eller att föraren borde ha insett risken. Bland annat eftersom föraren inte kunde se kvinnan som dog då hon stod skymd bakom den bil hon var på väg in i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.