Det är förhöjda halter av PFAS-ämnet PFOS som hittats i fisken vid senaste mätningarna. Enligt Kemikalieinspektionen är ämnet reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.
– Det är inte farligt att äta fisken i mindre mängder, men man ska tänka efter hur mycket och ofta man äter, säger hon.
Inga satta kostråd
Livsmedelsverket har ännu inga fastställda kostråd för fisk med förhöjda PFOS-halter. European Food Safety Authority håller just nu på att göra en analys av PFAS-ämnen i fisk på uppdrag av EU.
Den kommer vara färdig tidigast 2023 och enligt Britta Skottheim kommer Livsmedelsverket då ta fram riktlinjer baserade på resultaten.
Undersöker härkomst
PFAS-ämnen finns bland annat i skummet som används i brandsläckare, men även i impregnerade textilier och kosmetika.
– Vätternvårdsförbundet håller på att undersöka var utsläppen kommer ifrån och varför de finns i vattnet, säger Britta Skottheim.
Fakta: Så mycket röding från Vättern kan man äta
Exempel: En person väger 75 kg. Det hälsobaserade riktvärdet är 4,4 ng/kg kroppsvikt och vecka. Medelhalt PFOS i rödingfilé på 17,6 ng/g. Storlek normalportion på 150 g fiskfilé.
Mängd PFOS per portion: 17,6 ng/g x 150 g = 2 640 ng
Halt PFOS per kroppsvikt: 2 640 ng / 75 kg = 35,2 ng/kg kroppsvikt
Antal veckor mellan portionsintag: (35,2 ng/kg kroppsvikt) / (4,4 ng/kg) = 8 veckor
Hur ofta man kan äta röding från Vättern för att fortsatt hålla sig under det hälsobaserade riktvärdet beror således på hur mycket personen väger och hur stor portion röding personen äter. I exemplet bör personen därför inte äta röding från Vättern oftare än varannan månad.
Källa: Länsstyrelsen i Örebro län