• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Cecilia Larsson, hållbarhets- och säkerhetsansvarig på Örebro Airport, berätta mer om föroreningarna. Foto: Philip Naskret/SVT

PFAS-spridning upptäckt på flygplatsen i Örebro

Publicerad

Provtagning visar att skadliga PFAS-ämnen troligtvis spridit sig från brandövningsplatsen på flygplatsen i Örebro. Flygplatsen kommer nu ta fler prover för att säkerställa att ämnena inte hamnat i brunnar eller i Svartån.

– Vi är måna om att få det utrett ordentligt, säger Cecilia Larsson, hållbarhets- och säkerhetsansvarig på flygplatsen.

Sedan tidigare finns konstaterad PFAS på flygplatsens gamla brandövningsplats, men enligt miljöavdelningen i Örebro kommun visar provresultat som kom nu i januari på en spridning via ytvatten.

Cecilia Larsson, hållbarhets- och säkerhetsansvarig på Örebro Airport, uppger att de i nuläget hittat PFAS på två olika ställen inom flygplatsens område.

Hör henne berätta mer om proverna i klippet ovan.

Fakta: PFAS

PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för mer än 10 000 identifierade ämnen. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö.

I nuläget finns det belägg för att ett fåtal PFAS är skadliga för hälsan. Till exempel är PFOS, PFOA och PFNA klassificerade som reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.

För flertalet PFAS-ämnen saknas dock kunskap om deras effekter på hälsan, men det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.