Ovanligt hög sjukfrånvaro på länets förskolor Foto: TT

Förskolepersonal om språktestet i Lindesberg: ”Vi var rädda och oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Örebro har pratat med en anställd inom förskolan i Lindesberg som har gjort ett språktest. Hen berättar att alla som gjorde testet på hens arbetsplats var nervösa och har jobbat där i flera år:

– Vi var många som var rädda och oroliga, sägen hen.

Testet bestod av både muntliga och skriftliga delar.

– Vi visste inte vad som skulle hända sedan och tänkte ”kanske sparkar de oss för att vi inte har en utbildning”, säger den anställde, som vill vara anonym.

Att omplacering skulle kunna bli aktuellt – om en kompetensutvecklingsinsats inte räcker till – talades det inte om, enligt hen.

– De sade bara att de som behöver skulle få gå på en kurs. Jag vill inte byta jobb, jag har jobbat här i flera år och är duktig på det, säger hen.

”Rektorn bedömer”

Hen tycker att det är konstigt att personal som jobbat inom förskolan i flera år ska behöva göra ett språktest efter så lång tid.

När SVT frågar om inte arbetsgivaren ska ha koll på om den man anställer har tillräckliga språkkunskaper, så svarar verksamhetschefen för förskolan:

– Det är just i de fallen där rektorn bedömer att det är svårigheter som vi erbjuder språktest, säger Kristina Öhrn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.