Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa pedagoger förstår inte vad som sägs. Det finns ett behov att se över hur väl man kan det svenska språket”, säger verksamhetschefen Kristina Öhrn. Foto: SVT

Efter larm om bristfällig svenska – förskolepersonal i Lindesberg språktestas

Uppdaterad
Publicerad

Lindesberg har infört språktester på kommunens förskolor, efter larm från rektorer om bristande kunskaper i svenska bland personalen.

– Vissa pedagoger förstår inte vad som sägs, säger verksamhetschefen för förskola Kristina Öhrn.

2019 inrättades den nya befattningen ”förskoleassistent” inom kommunens förskolor.

– Vi ville tydliggöra uppdraget för personal på förskolan som inte har någon utbildning, säger Kristina Öhrn.

Sedan befattningen inrättades har rektorer på förskolor larmat om bristande språkkompetens bland personalen, konstaterar hon:

– Det finns ett behov att se över hur väl man kan det svenska språket.

Rektorerna bedömer

Vilka ur personalen är det som testas?

– Rektorerna bedömer vilka som ska testas. Vi börjar med tillsvidareanställd personal, men det kan ändras sen. Vi strävar inte efter att döma någon utan vi vill höja kompetensen för våra barn i slutändan, säger Kristina Öhrn.

Kartläggningen ska pågå hela hösten. Testet har utformats av kommunen och består av två muntliga delar och en skriftlig del. Personalen ska läsa upp en informationstext och ett veckobrev och sedan återberätta det för rektorn. De ska sedan skicka ett mejl till rektorn där de besvarat frågor om sig själva.

– Vårt huvudfokus är att göra en kompetensutvecklingsinsats. Vi vill stärka måluppfyllelsen, säger Thomas Lindberg, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Personal kan omplaceras

Kan personal bli av med jobbet om språkbristerna bedöms vara för stora?

– Det kan handla om att man får se över vilka andra arbetsuppgifter man kan få utföra inom kommunen, om man bedömer att insatsen inte har fungerat, säger Thomas Lindberg.

Så man kan bli omplacerad?

– Det är den tanken som finns här.

I klippet ovan hör ni Lindesbergs kommun berätta om språktesterna.

Vad gör en förskoleassistent?

• Under 2019 inrättades en ny befattning inom förskolorna i Lindesbergs kommun som kallas för förskoleassistent, ett begrepp för ”övrig personal” som redan finns på andra kommuner.

• Tillskillnad från förskolelärare och barnskötare så har den nya befattningen ingen utbildningskrav, men befattningen har lönekriterier och uppdragshandlingar.

• Förskoleassistenter ska till exempel jobba med barnen kring olika ämnesområden och arbeta med styrdokument. I uppdraget ingår det att kommunicera med både kollegor och vårdnadshavare.

Källa: Lindesbergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.