Foto: Hans Alm

SKR om språktester på arbetsplatser: ”Säger inte allt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser positivt på att man jobbar med språkutveckling på arbetsplatser för anställda. Men de uttrycker också en oro för vad ett språktest faktiskt kan mäta.

– Det finns vissa begränsningar och oron handlar just om att ett språktest kan säga en del men kanske inte allt, säger Caroline Olsson, chef på SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning.

Enligt SKR kan språktesten se olika ut eftersom kommunerna kan utforma egna test, men frågan om språkkrav i sig är inte något nytt för SKR.

– Det finns redan tester på marknaden. Diskussioner har förekommit även i äldreomsorgen, där har vi jobbat med språkfrågan ganska länge tillsammans med de fackliga organisationerna, bland annat genom att ta fram stöd för språkutveckling på arbetsplatserna. Det finns alltså en hel del material som man kan använda, säger Caroline Olsson.

Fler kommuner språktestar

Lindesbergs kommun är inte ensam om att använda sig av språktester eller införa språkkrav.

– Vi har inte en heltäckande bild av hur vanligt det är, men vi vet att det förekommer på olika håll i landet och att det är en aktuell fråga bland flera kommuner, säger hon.

I klippet ovan berättar SKR mer om språktesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.