Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra mer om vad Anders Åhrlin (M) tänker om trygghetssatsningar framöver i Örebro. Foto: Fanny Hult/SVT, Johan Nilsson/TT

Första trygghetsmätningen i Örebro kommun klar – var fjärde känner sig otrygg

Publicerad

För första gången har kommunen kartlagt hur trygga örebroarna känner sig. Var fjärde som svarat känner sig otrygg att vara ute i sitt bostadsområde på kvällen.

4 800 örebroare fick hem en enkät och drygt hälften svarade. Kommunalrådet Anders Åhrlin (M) som sitter i kommunledningen säger att trygghetsmätningen är ett verktyg bland flera.

– Vi vill att alla örebroare ska känna sig trygga. Ingen ska avstå att gå ut eller delta i aktiviteter på grund utav att man känner sig otrygg, säger Anders Åhrlin.

Fler kameror och mer belysning

I kommunens budget för 2023 finns bland annat målet att ta fram ett trygghetspaket för centrala Örebro, sätta upp fler kameror och mer belysning. Men kommunen öronmärker inga pengar för trygghetssatningar, utan trygghetsarbetet ingår i kommunstyrelsens budget.

– Det finns tillräckliga resurser att sätta till om det skulle behövas, uppger Anders Åhrlin.

Räcker pengarna?

– Man kan alltid önska mer pengar. Nu är det ett läge där kommunen har en tuff ekonomi framöver och det tänker vi ta ansvar för. Vi kommer se till att vi har väl finansierade insatser.

Har ni satt för ambitiösa trygghetsmål med tanke på det tuffa ekonomiska läget i Sverige?

– Nej det tycker jag inte. Man ska också vara medveten om att om vi inte får ordning på otryggheten kommer det också att göra att kommunen blir lidande generellt sätt. Människor blir otrygga, företag vill inte investera, ungdomar klarar inte skolan.

Trygghet i olika bostadsområden

  • Trygghetsmätningen gäller år 2022 och omfattar en enkät som skickades ut till 300 slumpmässigt utvalda personer i varje bostadsområde. Svarfrekvensen i områdena varierar.
  • Örebro kommun genomförde trygghetsmätningen tillsammans med Örebro universitet och polisen.
  • Totalt svarade 54 procent av de tillfrågade i Örebro kommun på enkäten, det vill säga 2583 personer.
  • Störst andel som anger otrygghet i enkäten återfinns i Brickebacken, med 52 procent. Därefter kommer Oxhagen med 48 procent och Varberga, 47 procent.
  • Lägst andel som säger att de känner sig otrygga finns i Garphyttan, Vintrosa, Odensbacken, Hidingsta och Stora Mellösa. Siffran för respektive område är 5 procent.
  • De som svarade är mellan 16 och 87 år gamla. Ungefär lika många kvinnor som män har svarat på enkäten.
  • En ny enkät för 2023 kommer att skickas ut under vecka 17 eller 18, enligt kommunens tidsplan och i höst är resultaten klara.

Källa: Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.