– Vi arbetar ständigt med trygghetsfrågan, det här är ett tydligt sätt att få med medborgarnas åsikter om vad som påverkar deras upplevda trygghet, säger Johanna Sollerman, samordnare för brottsförebyggande frågor i Örebro kommun.
Narkotikahandel och skadegörelse
Det är 4 800 slumpvis utvalda personer mellan 16 och 85 år som erbjuds att vara med i mätningen. De kommer bland annat att få svara på frågor om de sett narkotikahandel och skadegörelse där de bor eller om de avstår från olika typer av aktiviteter för att de inte känner sig trygga.
– Ofta hänger känslan av trygghet ihop med trivsel, så att skapa miljöer där människor vill vara genom till exempel belysning och aktiviteteter är viktiga delar för att skapa trygghet, säger Johanna Sollerman.
Planerad sedan länge
Trygghetsmätningen har varit planerad sedan länge, och beror inte på upploppen i Sveaparken för knappt två veckor sedan. Samtidigt tror Johanna Sollerman att upploppet på långfredagen kan komma att påverka en del svar.
– Definitivt när det gäller frågan om upplevd trygghet, säger hon.
Med trygghetsmätningen är kommunen och polisen ute efter att få svar på fler frågor än de hade fått om de endast analyserat brottsstatistiken i områdena i stan. Mer om det hör du i klippet med Johanna Sollerman.