Stor trygghetsmätning i stan – tusentals örebroare tillfrågas

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan får nära 5 000 örebroare hem en trygghetsmätning i brevlådan. Det är polisen och kommunen som för första gången ska ta reda på den upplevda tryggheten i hela stan.

– Vi arbetar ständigt med trygghetsfrågan, det här är ett tydligt sätt att få med medborgarnas åsikter om vad som påverkar deras upplevda trygghet, säger Johanna Sollerman, samordnare för brottsförebyggande frågor i Örebro kommun.

Narkotikahandel och skadegörelse

Det är 4 800 slumpvis utvalda personer mellan 16 och 85 år som erbjuds att vara med i mätningen. De kommer bland annat att få svara på frågor om de sett narkotikahandel och skadegörelse där de bor eller om de avstår från olika typer av aktiviteter för att de inte känner sig trygga.

– Ofta hänger känslan av trygghet ihop med trivsel, så att skapa miljöer där människor vill vara genom till exempel belysning och aktiviteteter är viktiga delar för att skapa trygghet, säger Johanna Sollerman.

Planerad sedan länge

Trygghetsmätningen har varit planerad sedan länge, och beror inte på upploppen i Sveaparken för knappt två veckor sedan. Samtidigt tror Johanna Sollerman att upploppet på långfredagen kan komma att påverka en del svar.

– Definitivt när det gäller frågan om upplevd trygghet, säger hon.

Med trygghetsmätningen är kommunen och polisen ute efter att få svar på fler frågor än de hade fått om de endast analyserat brottsstatistiken i områdena i stan.  Mer om det hör du i klippet med Johanna Sollerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.