På Saltängsskolan i centrala Laxå går drygt 200 elever i förskoleklass upp till årskurs tre. Ungefär 70 av dem går också på skolans fritidshem Riddarborgen.
SVT Nyheter har kartlagt tio låg- och mellanstadieskolor i landet som gjort flest anmälningar om fysiskt våld till Arbetsmiljöverket sedan 2019. Med sammanlagt 15 sådana anmälningar är Saltängsskolan en av dem.
Merparten av skolans våldsanmälningar är från 2020 och handlar om personal som utsätts för fysiskt våld i samband med att de avleder konflikter mellan elever.
Se exempel nedan.
Tre våldsanmälningar på Saltängsskolan
Samtliga händelser börjar med att skolpersonal går emellan elever som bråkar.
2020-08-04
Sammanlagt tre pedagoger får ta emot sparkar och slag från en elev. Enligt anmälan får en av pedagogerna ta emot kraftiga slag mot mage, bröst, hals och huvud. Våldet slutar med att pedagogerna låser in sig på skolans fritidshem och att eleven skriker att hen ska döda dem.
2020-05-05
En elev sparkar en pedagog på benen och slår hen i magen med knuten hand. Pedagogen får också ta emot ett slag i bakhuvudet.
2019-08-15
En pedagog får ta emot sparkar och ett knytnävsslag i ansiktet från en elev. Efter sparkarna och slaget börjar eleven kasta stenar mot pedagogens ansikte och kropp.
Källa: Arbetsmiljöverket
Enligt Katarina Holmsten rör flera av anmälningarna händelser runt en och samma elev som gick i någon av årskurserna på skolan mellan 2019 och 2020.
– Statistiken över antalet tillbud och olyckor är tydligt relaterad till enstaka individer med komplexa behov där skolans insatser ofta inte är tillräckliga, utan där det krävs samverkan för att stödet till eleven ska bli heltäckande, säger hon.
”Uppmuntrar återkommande att anmäla”
Hon nämner samverkan med vårdnadshavare och att stödja dem i kontakter med andra instanser som BUP, habiliteringen och insatser från socialtjänsten som exempel på det.
Hur pratar ni i verksamheten om att våldsanmäla till Arbetsmiljöverket?
– Vi uppmuntrar återkommande våra pedagoger att anmäla tillbud och olycksfall. Vi ser också att antalet anmälningar ofta går upp efter att en sådan anmodan gått ut via exempelvis APT, säger Katarina Holmsten och fortsätter:
– Utan anmälningar är det svårt att få en heltäckande bild av vad som behöver göras för att förebygga eller åtgärda exempelvis hot och våld.
Så mår personalen idag
Saltängsskolans rektor, Annie-Frid Johansson, instämmer.
– Jag skulle vilja säga att det är en nödvändighet för att vi ska kunna komma vidare i vårt arbete.
Hur mår personalen på skolan idag?
– Vi vet genom medarbetarenkäter och Arbetsmiljöverkets tillsyn att personalen på Saltängsskolan trivs och mår bra. Hot och våld finns inte med som någon dominerande negativ faktor, men måste så klart hanteras i det löpande arbetet, säger Katarina Holmsten.
Så jobbar lågstadieskolan i Laxå mot hot och våld – rektorn berättar
F-6-skolorna som anmält våld mest
Antal våldsanmälningar till Arbetsmiljöverket 2019-2024:
Noltorpsskolan, Alingsås: 59 st
Taheskolan, Jönköping: 31 st
Dalabergsskolan, Uddevalla: 27 st
Äsperödsskolan, Uddevalla: 19 st
Junibackens skola, Ludvika: 19 st
Gånghesterskolan, Borås: 19 st
Söderporten, Norrköping: 17 st
Vrinneviskolan, Norrköping: 17 st
Bjäre skola, Båstad: 16 st
Saltängsskolan, Laxå: 15 st
Källa: Arbetsmiljöverket
ANMÄLNINGAR OM FYSISKT VÅLD PÅ F-6-SKOLOR
2024: 355 st (694 st i hela grundskolan, 51 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2023: 321 st (685 st i hela grundskolan, 47 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2022: 258 st (539 st i hela grundskolan, 48 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2021: 236 st (525 st i hela grundskolan, 45 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2020: 180 st (429 st i hela grundskolan, 42 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
2019: 226 st (494 st i hela grundskolan, 46 procent rör låg- och mellanstadieskolor)
Källa: Arbetsmiljöverket
Så gjordes granskningen
Arbetsmiljöverket för statistik över antal anmälningar om allvarliga händelser orsakade av fysiskt våld per grundskola och år. Utifrån statistiken har samtliga grundskolor gåtts igenom för att räkna ut hur många av dem som är F-6-skolor.
Det kan finnas fler anmälningar som rör låg- och mellanstadiet på F-9-skolor, men dessa har inte räknats med då det inte framgår i underlaget vilken årskurs anmälningarna avser.
Samtliga anmälningar om allvarliga händelser orsakade av fysiskt våld på F-6-skolor under 2024 har kartlagts för att se hur stor andel av anmälningarna som rör våld mellan elever.
Utöver det har även anmälningarna från de F-6-skolor som anmält fysiskt våld flest gånger de senaste åren gåtts igenom för att visa på exempel på fall som anmälts.